1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaarallisia ilotulitteita löytyy hylättynä Tanskassa – krysanteemipommin poliisille antavaa sakotetaan

Keski-Jyllannissa räjähti perjantaina bussi ilmeisesti krysanteemipommin vuoksi. Kolme nuorukaista kuoli vuodenvaihteessa Tanskassa laukaistuaan vaarallisen voimakkaan ilotulitteen.

Ulkomaat
Valokuva on otettu 1. tammikuuta Assensin kylässä Tanskassa.
Valokuva on otettu 1. tammikuuta Assensin kylässä Tanskassa.Bo Amstrup / Scanpix Denmark / Lehtikuva

Eri puolilta Tanskaa on löytynyt hylättynä vaarallisia ilotulitteita sen jälkeen, kun kolme nuorta miestä kuoli vuodenvaihteessa laukaistessaan vain ammattilaisten käyttöön tarkoitetun krysanteemipommin. Tanskan yleisradioyhtiön DR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi Länsi-Sjellannin Odsherredissä löytyi torstaina hylättynä 12 krysanteemipommia ja muita voimakkaita ilotulitteita. Pohjois-Jyllannissa sijaitsevalta rannalta hylättyjä krysanteemipommeja löytyi tänään lauantaina. Räjähteitä on päätynyt myös muun muassa jäteasemalle.

Perjantaina Keski-Jyllannin Ikastissa räjähti minibussi ilmeisesti krysanteemipommin vuoksi. Bussi ei ollut tapahtumahetkellä liikenteessä, eikä sen sisällä ollut ihmisiä.

Viranomaiset ovat vedonneet vaarallisia ilotulitteita ostaneisiin, jotta nämä ilmoittaisivat hallussaan olevista räjähteistä poliisille. Samalla poliisi on kuitenkin painottanut, että laittoman ilotulitteen ostaneita sakotetaan.

– Ainoa vastuullinen tapa päästä eroon laittomista ilotulitteista on soittaa poliisille, jotta voimme lähettää ammattilaiset noutamaan ne. Sen jälkeen on syytä varautua vastaamaan teostaan, poliisin tiedottaja Thomas Kristensen sanoo DR:lle.

Lue seuraavaksi