1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kovat tuulet ovat vahingoittaneet metsiä

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan viime päivien kovat tuulet ovat vahingoittaneet puita eteläisessä Suomessa. Laajamittaisilta tuhoilta lienee kuitenkin vältytty.

Kotimaan uutiset

Tammikuun 2. ja 3. päivän kovat tuulet ovat vahingoittaneet puita eteläisessä Suomessa. Kaikkein voimakkaimmat noin 20m/s puuskat osuivat rannikolle ja hieman heikentyneinä Keski-Suomen alueelle.

Laajamittaisia yhtenäisiä tuhoja ei ole todennäköisesti tapahtunut, mutta tuulenkaatoja on yksittäisinä puina tai pieninä puuryhminä.

Vahingoittuneen puuston määrä on todennäköisesti tuhansista kuutiometreistä kymmeniin tuhansiin, joka on arvoltaan noin 0,5-5 miljoonaa euroa.

Metsänomistaja voi halutessaan jättää kaatuneet lehtipuut ja pienet määrät havupuita metsään lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Jos vahingoittuneita kuusipuita on yli kymmenen kuutiometriä hehtaaria kohden, tulee tuon määrän ylittävä osuus poistaa metsästä hyönteistuhojen torjumiseksi ensi kesään mennessä. Männyllä vastaava raja-arvo on 20 kuutiometriä hehtaarilla.

Metsäkeskus muistuttaa, että myrskypuiden korjuu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi ja tarpeetonta liikkumista myrskytuhoalueella on vältettävä.

Lue seuraavaksi