Hyppää sisältöön

Rinne: Kreikan pysyttävä sovitussa maksuohjelmassa

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ei kannata eurokansanedustaja Olli Rehnin ehdotusta Kreikan lainojen maksuajan pidentämisestä. Rinteen mukaan Kreikka pystyy maksamaan lainansa sovitussa aikataulussa, jos poliittista tahtoa vain löytyy.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.). Kuva: Heikka Saukkomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) tyrmää eurokansanedustaja Olli Rehnin ehdotuksen Kreikan auttamisesta laina-aikoja pidentämällä. Rinteen mukaan Kreikan on pysyttävä sovitussa maksuohjelmassa.

– Tällä hetkellä Kreikalla on kahdeksan maksuvapaata vuotta ja korot on niin alhaalla, että niihin ei ole paljon puuttumista. Näkisin, että Kreikka on ohjelmamaista tällä hetkellä parhaassa tilanteessa omien menojen ja tulojen tasapainossa.

Rinne sanoo, ettei euroryhmässä ole edes käyty keskustelua Kreikan lainataakan keventämisestä viimeisten kuukausien aikana.

– Suomen näkökulma on se, että Kreikan pitää pitää kiinni sopimuksista ja niistä asioista joihin se on sitoutunut tämän viidennenkin väliarvion osalta ohjelmassa. Jos poliittista tahtoa löytyy, niin Kreikka pystyy maksamaan lainansa sovitussa aikataulussa.

Saksalaislehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun)uutisoi sunnuntaina, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on varautunut Kreikan irtautumiseen eurosta, jos maan tuleva hallitus ei kannata maan nykyistä tiukkaa talouspolitiikkaa. Rinne sanoo keskustelleensa viimeksi Kreikan tilanteesta kuluneella viikolla. Hänen mukaansa tuolloin ei keskusteltu mahdollisesta Kreikan lähtemisestä eurosta.

– Kreikan tilanteesta keskusteltiin viikolla puhelimitse virkamiestasolla, eikä silloin mitään tämänkaltaista tullut esille, Rinne toteaa.

.
.