Turkisten teko jatkuu sittenkin Loviisassa

Perinteikäs turkistalo Gemmi Furs lopetti toimintansa Loviisassa viime vuoden marraskuussa heikon kannattavuuden vuoksi. Uuden tehtaan toiminta käynnistyy pikaisesti ja se työllistää osin vanhoja työntekijöitä.

Loviisa
Kuvassa siniketun nahkoja  huutokaupassa.
YLE / Martti Juntunen

Turkistuotanto jatkuukin Loviisassa. Aiemmin turkistuotantoa Loviisassa harjoittaneen Gemmi Fursin liiketoimintaa jatkaa uusi yritys, Gemmi Oy.

Gemmi Furs lopetti toimintansa Loviisassa viime vuoden marraskuussa heikon kannattavuuden vuoksi. Perinteikkäällä turkistalolla oli Loviisassa lähes 100-vuotinen historia.

Tammikuun puoleen väliin menee ennen kuin saamme taas koneet pyörimään.

Susanne Stenfors

Kyse ei ole suorasta yrityskaupasta, vaan uusi yhtiö on ostanut Gemmi Fursin kiinteistöt, materiaalivaraston ja tavaramerkit ja harjoittaa toimintaa varta vasten perustetun yhtiön nimissä.

Gemmi Oy:n hallituksen puheenjohtajan Susanne Stenforsin mukaan uuden tehtaan toiminta käynnistyy nopealla aikataululla.

– Tammikuun puoleen väliin menee ennen kuin saamme taas koneet pyörimään. Tämän viikon alusta on tarkoitus lähteä miettimään pienemmällä porukalla missä järjestyksessä aloitamme. Meidän pitää päästä heti tekemään seuraavan kauden mallistoa, Stenfors valottaa.

Gemmi Fursilta jäi marraskuussa työttömäksi noin 30 työntekijää. Stenfors kertoo, että uusi tehdas työllistää vanhoja työntekijöitä, mutta aivan kaikille työttömäksi jääneille ei töitä tehtaan käynnistysvaiheessa ole.

– Meidän on lähdettävä ensin pienemmällä volyymillä liikkeelle, mutta aika suuren osan työntekijöistä olemme aikoneet palkata nyt heti vuoden alusta. Siellä on ainutlaatuista osaamista mitä Suomesta eikä kovin paljon muualtakaan löydy.

Stenfors uskoo, että turkistuotanto yhä kannattaa aiemman yrittäjän vaikeuksista huolimatta.

– Olemme tutkineet asiaa ja luksustuotteista on edelleen kysyntää. Asiakkaat tulevat aina uusilta alueilta. Muutama vuosi sitten olivat venäläiset asiakkaat, nyt asialla ovat kiinalaiset.