Tutkimus: Pohjoismainen ruokavalio voi suojata kroonisilta sairauksilta

Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen, terveellisen ruokavalion noudattaminen vähentää selvästi tulehdusgeenien toimintaa rasvakudoksessa. Tulehdustila voi viitata kroonisiin sairauksiin, kuten valtimonkovetustautiin, kakkostyypin diabetekseen tai Alzheimerin tautiin. Professorin mukaan tutkimus vihjaisee, että ruokakolmion noudattamisella voi suojautua kroonisia sairauksia vastaan.

Kotimaa
Leivon Leipomon ruisleipä linjasto
Keliaakikon on kieltäydyttävä muun muassa ruisleivästä, sillä keliakian ruokavaliohoito on ehdoton ja elinikäinen.Marjut Suomi / Yle

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön johtamassa pohjoismaisessa tutkimuksessa on saatu uutta tietoa terveyttä edistävän pohjoismainen ruokavalion vaikutuksista. Tutkimuksessa havaittiin, että ruokavalio vähentää tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä ihonalaisessa rasvakudoksessa.

Liikapainoon liittyvien terveyshaittojen uskotaan johtuvan osaksi juuri rasvakudoksen tulehdustilasta. Kroonisten sairauksien, kuten valtimonkovetustaudin, kakkostyypin diabeteksen, Alzheimerin taudin ja tietynlaisten syöpien taustalla voi osaltaan olla rasvakudoksen toiminnan häiriöistä johtuva matala-asteinen tulehdustila.

– Tutkimuksen tulokset vihjaisevat, että pohjoismainen, terveyttä edistävä ruokavalio voi suojata kroonisilta sairauksilta pitkällä aikavälillä. Pohjoismainen terveellinen ruokavalio on hyvinkin kilpailukykyinen verrattuna Välimeren ruokavalioon, ja sitä on kohtuullinen helppo noudattaa, kertoo professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta.

Ruisleipää, kalaa, marjoja

Tutkimuksessa terveyttä edistävään pohjoismaiseen ruokavalioon kuului kotimaisia tuotteita muun muassa täysjyväviljat, erityisesti ruis, vihanneksia, juureksia, marjoja kuten mustikoita, kotimaisia hedelmiä, esimerkiksi omenoita, rypsiöljyä, vähärasvaisia maitotuotteita, ja kolme kala-ateriaa viikossa.

Pohjoismainen terveellinen ruokavalio on hyvinkin kilpailukykyinen verrattuna Välimeren ruokavalioon.

Matti Uusitupa

Verrokkiryhmä käytti vähäkuituisia viljatuotteita, voipohjaisia levitteitä ja rajoitti kalan käyttöä.

Tutkimukseen osallistui keski-ikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli vähintään kaksi metabolisen oireyhtymän piirrettä, kuten kohonnut verenpaine tai paastoverensokeri tai poikkeavia veren rasva-arvoja, sekä ainakin jonkin verran liikapainoa. Terveyttä edistävää ruokavaliota noudatettiin 18–24 viikon ajan.

Pohjoismainen tutkimus toteutettiin vuosina 2009–2011, ja sen ensimmäiset tulokset julkaistiin vuonna 2013. Lisää tuloksia on luvassa.

– Tutkimuksessa oli tarkoitus kartoittaa kokonaisen ruokavalion vaikutuksia, ei niinkään yksittäisten ainesosien. Luvassa on merkittävää uutta tietoa kroonisten sairauksien synnystä ja ruokavalion vaikutuksista niihin, Uusitupa lupaa.