Joulupukin tuomat älylaitteet aiheuttavat päänvaivaa – neuvontapalveluilla runsaasti kysyntää

Tietotekniikkaan tottumaton ei välttämättä osaa vaikkapa yhdistää saamaansa taulutietokonetta verkkoon. Sekä maksutonta että maksullista apua on saatavilla, tosin alkuvuodesta niihin on jonoa.

Kotimaa
Henkilö käyttämässä iPadia.
Mikko Kuusisalo / Yle

Osa taulutietokoneiden omistajista tarvitsee tukea laitteen käytön aloittamiseen. Esimerkiksi vanhus, joka on saanut joululahjaksi kosketusnäyttöisen tabletin, ei välttämättä pysty aloittamaan sen käyttämistä ilman kasvokkaista neuvontaa.

Opastusta tarjoavat monet eri tahot. Esimerkiksi Pohjois-Savossa joillakin paikkakunnilla neuvontaa antavat Seniorien ATK-yhdistys Savonetin vapaaehtoiset vertaisohjaajat. Varkaudessa myös kirjasto tarjoaa tänä vuonna asiakkailleen tammikuun alusta maaliskuun loppuun yhtenä päivänä viikossa ilmaista, henkilökohtaista neuvontaa tablettitietokoneiden käytössä.

Tarvetta palveluille on. Savonetin toiminnanjohtajan Tiina Brunellin mukaan muun muassa asukastuvilla tavattavissa olevien vertaisohjaajien luona on alkuvuodesta kuhinaa, ja usein kysyjillä on mukanaan uusi taulutietokone. Tapaamisaika tutorin kanssa kannattaa sopia etukäteen.

– Kun ilmoittautuessa kertoo, että on vaikka ihan uusi iPadin omistaja, samalla kertaa voidaan ottaa kaksikin samassa tilanteessa olevaa, Brunell selittää.

Varkauden kirjastossa tablettiopastus alkaa vasta loppiaisen jälkeen, mutta tunnin mittaiset opastusajat on varattu jo helmikuun puoliväliin. Myös yrityksiltä neuvontaa ostetaan tavallista enemmän joulun jälkeen.

Hyvät neuvotkin pakettiin

Varkauden kaupunginkirjastossa neuvojana toimiva kirjastovirkailija Leena Ruotsalainen perehtyi itsekin tabletteihin tarkemmin vasta tehtävän saatuaan. Hän osaa samastua uuden käyttäjän tilanteeseen.

– Voi olla sillä tavalla, että kun ostat sen sieltä kaupasta, et ilkeä loppupeleissä kysyä kaikkia niitä asioita joita et ymmärrä. Eikä sellainen ihminen, joka ei ole tietotekniikkaa käyttänyt, välttämättä osaa edes kysyä niitä oikeita kysymyksiä, Ruotsalainen toteaa.

Voi olla sillä tavalla, että kun ostat sen sieltä kaupasta, et ilkeä loppupeleissä kysyä kaikkia niitä asioita joita et ymmärrä.

Leena Ruotsalainen

Tablettitietokoneiden käytössä voi olla ongelmia esimerkiksi siksi, että ylimääräiset kädenliikkeet tuottavat yllättäviä komentoja. Pulmia voivatkin usein aiheuttaa seikat, jotka ovat diginatiiveille itsestään selviä. Varkauden kirjaston tablettioppaalle on jo tullut vastaan tapaus, jossa taulutietokoneen lapsenlapsiltaan lahjaksi saanut henkilö tuli pyytämään apua.

– Hän ei tiennyt mikä se wifi on ja miten laitteella pääsee nettiin, Ruotsalainen kertoo.

Savonetin toiminnanjohtajan mukaan tablettiongelmissa voi olla kyse kummasta vaan: siitä, ettei laitteen omistaja välttämättä halua pyytää apua tai siitä, etteivät esimerkiksi vanhuksen omaiset huomaa auttaa.

– Lahjan antajille se voi olla niin itsestään selvyys, että ei ymmärretä, että se lahjan saaja ei välttämättä heti hoksaa kaikkea. Hyvä olisi antaa lahjaksi riittävästi aikaa ja yhdessäoloa käytön opastamiseen, Tiina Brunell ohjeistaa.

Ikäihmisille voi olla helpompaa lähestyä vertaistaan.

Ihmisillä on helposti sellainen kuva, että pitäisi pärjätä ilman opastusta.

Jukka Ordén

– Meidän ohjaajamme ovat senioreja, minkä vuoksi neuvonnassa on yhteinen kieli ja yhteinen tahti, Brunell selittää.

Tietotekniikan koulutusyrittäjä ja Kuopion kansalaisopistossa tietotekniikkaa opettavan Jukka Ordénin mielestä mielestään uuden tekniikan kanssa painiskellaan liian kauan yksikseen

– Ihmisillä on helposti sellainen kuva, että pitäisi pärjätä ilman opastusta, hän luonnehtii.

Ordénin mukaan ohjauksen ostamistakaan ei pitäisi arastella. Pitkä kurssikaan ei ole välttämätön, sillä jo parissa tunnissa neuvoja pystyy opettamaan perusasioita sen mukaan, minkälainen laite asiakkaalla on käytössään ja mitä juuri hän sillä haluaa tehdä. Kotiin ostettavista palveluista saa myös kotitalousvähennystä.

Irti työhuoneesta

Vaikka tablettitietokoneen käyttäminen voi tuntua niihin tottumattomalle vaikealta, kaikki opastajat rohkaisevat kokeilemaan laitteita. Käyttöä pystyy helpottamaan esimerkiksi tablettikynällä ja erillisellä näppäimistöllä sekä helppokäyttötoiminnoilla. Hyvää niissä on liikuteltavuus ja se, että esimerkiksi tekstiä pystyy suurentamaan helposti.

– Se voi olla vaikka sohvapöydällä niin, ettei tarvitse mennä sinne toiseen huoneeseen ja käynnistää konetta, tämä on heti käyttövalmis. Jos sinulle tulee mieleen joku asia, että katsonpa netistä, se on siinä heti käsillä, kirjastovirkailija Leena Ruotsalainen kehuu.