Venezuela hakee talousapua Kiinasta

Maduro neuvottelee Pekingissä yhteisistä hankkeista.

Ulkomaat
Nicolas Maduro
Nicolas MaduroMiguel Gutiérrez / EPA

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro lähtee viikon kestävälle matkalle Kiinaan ja muihin öljyntuottajamaihin neuvottelemaan rahoitusavusta. Venezuelan jo kartoitetut öljyvarannot ovat suurimmat maailmassa, mutta maan talous on ajautunut kurimukseen.

Venezuelan tuottaman öljyn maailmanmarkkinahinta on puolessatoista vuodessa puolittunut. Se on kova isku valtiolle, jonka kaikista valuuttatuloista 96 prosenttia tulee öljystä.

Kansa tuntee sen nahoissaan, sillä inflaatio laukkaa yli 60 prosentissa.

Maduro hakee nyt apua Kiinasta. Hän tapaa tällä viikolla Kiinan johtoa ja neuvottelee presidentti Xi Jinpingin kanssa suurista yhteisistä projekteista.

- Aiomme käynnistää hankkeita muun muassa rahoituksen, energiantuotannon, teknologian ja koulutuksen aloilla, Maduro kertoi maansa hallituksen istunnossa.

Kiina on jo aiemmin myöntänyt Venezuelalle noin 35 miljardin euron luoton, josta Venezuela on maksanut takaisin yli puolet.

Maduro vierailee matkallaan myös muissa öljyntuottajamaissa. Venezuelan hallinto ei ole kuitenkaan kerrottu tarkemmin, missä OPEC-maissa hän aikoo käydä.

Kuuba kasvattaa paineita

Yhdysvallat ja Venezuelan lähin liittolainen Kuuba ovat viime viikkoina lämmitelleet suhteitaan, mikä lisää painetta muutokseen myös Venezuelan politiikassa. Venezuela on harjoittanut omaleimaista sosialismia ja suhtautunut vihamielisesti Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden vieraili viikonvaihteessa Caracasissa ja tapasi myös Maduron. Tapaamisen jälkeen Maduro sanoi, että voisi harkita vangitun oppositiojohtaja Leopoldo Lopezin vapauttamista, mikäli Yhdysvallat vapauttaa vuonna 1981 vangitsemansa Puerto Ricon vapaustaistelijan Oscar Lopez Riveran.

Lähteet: Reuters, AFP