Väitös: Maahanmuuttopoliitiikka lisää ulkomaalaisten eriarvoisuutta työelämässä

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöskirjan mukaan Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset ovat vaarassa joutua hyväksikäytetyiksi työmarkkinoilla. Ulkomaalaiset saattavat joutua tekemään matalapalkkaisia töitä, joita suomalaiset eivät suosi.

Kotimaa
Siivooja pesee ikkunaa.
Arja Lento / Yle

Tuoreen väitöksen mukaan maahanmuuttopolitiikka lisää ulkomaalaisten eriarvoisuutta työelämässä.

Jukka Könösen väitöskirjatutkimuksesta todetaan, että Suomen työmarkkinat ovat hierarkisoituneet. Ulkomaalaiset tekevät usein matalapalkkaisia töitä, joita suomalaiset karttelevat.

Paperittomien lisäksi laillisesti maassa oleskelevat ulkomaalaiset ovat vaarassa joutua hyväksikäytetyiksi työmarkkinoilla.

Tilapäinen elämä, joustava työ -väitöskirjatutkimus kritisoi myös oleskelulupajärjestelmää. Sen mukaan ulkomaalaiset ovat keskenään erilaisessa asemassa maahan jäämisen, perhe-elämän, työnteko-oikeuden ja sosiaaliturvan suhteen.

Väitöksestä käy ilmi, että oleskeluluvan saamisen epävarmuus heikentää neuvotteluasemaa ja rajoittaa itsenäistä elämää. On mahdollista, että Suomeen tulleen henkilön on pakko tehdä mitä tahansa työtä oleskeluluvan varmistamiseksi.

Esimerkiksi siivous- ja ravintola-alalla ulkomaalaiset ovat haluttua työvoimaa, koska toimeentulon ja oleskelun epävarmuus tekee heistä motivoituneita.

Ulkomaalaisten merkityksestä työvoimana kertoo se, että useissa siivousyrityksissä työkielenä on englanti.