1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

1800-luvun keinutuolista tulossa kodin sisustushitti?

Nakkilalaista keinutuolia on valmistettu käsityönä jo 164 vuotta. Tuolit ovat edelleen haluttuja ja tilauksia on jonoksi asti. Nyt niiden rinnalla aletaan valmistaa osittain koneellisesti 1800-luvun koristeellisempia tuoleja. Puuseppä uskoo niiden nousevan suosituiksi kodin sisustuksessa.

Kotimaan uutiset
keinutuolin osia
Matti Kauvo / Yle

Puuseppä Kari-Pekka Kankeri on viimeinen nakkilalainen keinutuolintekijä. Hänellä riittää töitä, sillä tuoleja tilataan jatkuvasti. Pitkää jonoa helpottaakseen Kankeri aikoo aloittaa myös osittain koneella valmistettujen keinutuolien tekemisen.

– Näiden perinteisten keinutuolien tekeminen on työlästä ja käsityö on kallista. Ajatuksena on alkaa valmistaa tämän pinnaselkäisen tuolin rinnalla 1800-luvun mallista keinutuolia, joka valmistetaan osittain koneella.

Keinutuolin selkänojassa oli vielä 1800-luvulla poikkipuut. Kankerin mukaan tuoli muutettiin aikoinaan pinnaselkäiseksi, koska siinä oli mukavampi istua. Kankeri uskoo, että kankeammalle, mutta koristeellisemmalle keinutuolille riittää kysyntää.

– Harva käyttää keinutuolia nykyään istumiseen, eli se hankitaan lähinnä koristeeksi. Huomataan, että sellainen puuttuu ja hankitaan, vaikka ei välttämättä kotiin mahtuisikaan. Kyllä se melkein joka talouteen jossain vaiheessa tulee.

Perinne uhkaa kuolla

Kari-Pekka Kankerin mukaan keinutuolit ovat nykyään hyvin suosittuja hää- ja ristiäislahjoja. Kysyntä on niin suurta, että hän toivoo muidenkin innostuvan tuolien valmistamisesta.

En halua jäädä historiaan viimeisenä keinutuolintekijänä

Kari-Pekka Kankeri

– Oma poikani on vihdoin alkanut kiinnostua asiasta, kun uuden tuolin valmistukseen otetaan tietokonetta mukaan. Ei tämä perinne siis ihan kokonaan kuole. Mutta en halua jäädä historiaan viimeisenä perinteisenä keinutuolintekijänä.

Kankeri uskoo, että ensimmäinen 1800-luvun mallilla tehty keinutuoli valmistuu hänen verstaaltaan kesällä.

Lue seuraavaksi