Löytökoirat palautuvat koteihinsa lähes aina – kissat eivät

Löytökoirat palautuvat koteihinsa parissa päivässä, mutta löytökissoista jää 90 prosenttia noutamatta. Jyväskylän ja Muuramen uuden löytöeläinkodin hoitajan Katri Raatikaisen mukaan kissan arvo taitaa valitettavasti olla ihmisten mielessä vähän huonompi. Raatikaisen Karajan Löytöeläinkoti aloitti toimintansa vuoden alussa.

Kotimaa
Karjan Löytöeläinkodin ensimmäinen asukki on kissa, jolla on tiuku kaulassa.
Karjan Löytöeläinkodin ensimmäinen asukki on kissa, jolla on tiuku kaulassa.Jarkko Riikonen / Yle

Katri Raatikaiselle uusi vuosi toi tullessaan uudenlaiset työkuviot. Päivätyö Moventasin tehtaalla jatkuu. Uusia tehtäviä ovat maatilan emännyys ja löytöeläinkodin perustaminen Leppäveden maatilalle.

– No sitä kun on tarpeeksi tekevä ihminen, niin ei sitä oikeastaan tekemättä pysty olemaan, hymyilee Raatikainen.

Kaksi uutta seikkaa vuodenvaihteessa mahdollisti Raatikaiselle löytöeläinkodin perustamisen.

– Sukupolvenvaihdoksessa navettatilat vapautui löytöeläintoiminnalle ja samaan aikaan tuli kaupungin löytöeläintoiminnan kilpailutus, niin päätin osallistua siihen. Se oli helppo voitto, sillä muita hakijoita ei ollut, kertoo Raatikainen.

Vasikoiden tilalle koiria ja kissoja

Navetta Leppälahdella tyhjenee vasikoista ja mullikoista kahdessa vaiheessa ja tilalle tulevat löytöeläimet.

– Vielä vajaa kaksi kuukautta sitten navetan tässä päässä oli kuusitoista ternivasikkaa, mutta nyt tänne on muutettu hyvät tilat löytöeläintoiminnalle. Tämä remontoitiin yläpohjasta alapohjaan ja viemäröinti tehtiin. Viisi viikkoa tehtiin hyvin ahkerasti töitä että saatiin tilat kuntoon, kertaa Raatikainen.

Karajan Löytöeläinkodin puhelin on soinut heti vuoden alusta. Etupäässä on kyselty onko omia koiria löytynyt. Löytöeläinkodin ensimmäiseksi asukiksi noudettiin kissa Ristonmaalta Jyväskylästä. Sen otti kiinni eläinystävällinen pariskunta kissa-allergiasta huolimatta. Ensimmäisenä viikonloppuna kissa sai seurakseen kolme löytökoiraa. Navetasta löytyy omat tilat kissoille ja koirille.

Koirat viipyvät löytöeläinkodissa pari päivää.
Koirat viipyvät löytöeläinkodissa pari päivää.Jarkko Riikonen / Yle

Kissat jäävät reisuun

Jyväskylässä ja Muuramessa on vuosittain noin 250 koiraa hukassa. Koirat löytävät helposti takaisin kotiin, mutta kissat eivät.

– Koirat haetaan lähes aina takaisin omaan kotiin päivän tai kahden sisällä löytöeläinkotiin tuomisen jälkeen. Uusia kissojakin saa halvemmalla kuin lunastamalla löytöeläinkodista ja useinhan kissa kulkee karkuteillä kuukausiakin, jolloin omistajat luopuvat löytymisen toivosta, harmittelee Raatikainen.

Karajan Löytöeläinkoti ottaa vastaan mitä vaan lemmikkieläimiä hamstereista, kilpikonnista ja pythonkäärmeistä alkaen. Kanit ovat hieman ongelmallisia.

– Kaneissa suurin ongelma on, että tunnistetaanko onko kyseessä kesy pupu vai onko se rusakon poikanen. Onneksi meillä on hyvät Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat, jotka ovat erikoistuneet luonnonvaraisiin eläimiin ja auttavat tarvittaessa, kertoo Raatikainen.

Karajan Löytöeläinkoti rakennettiin navettaan.
Karajan Löytöeläinkoti rakennettiin navettaan.Jarkko Riikonen / Yle

Raatikaisella on SEY:n eli Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinsuojeluneuvojan koulutus.

– Vapaahtoiset eläinsuojaneuvojat kiertävät kentällä neuvomassa ihmisiä eläintenpidossa ja auttamassa eläimiä voimaan paremmin. Intensiivisestä kurssista on nyt nelisen vuotta ja siitä on varmasti hyötyä tässäkin työssä, miettii Raatikainen.

Mikrosiruista suuri apu

Eläimen omistaja löytyy yhä useammin mikrosirun avulla. Sirunlukijoita löytyy mm. eläinlääkäriasemilta ja kohta myös Karajan Löytöeläinkodista.

– Onneksi ne ovat yleistymään päin. Oikeastaan nykyään kaikilla rekisteröidyillä uusilla koirilla ja kissoilla on sellainen, iloitsee Raatikainen.

IT-taloille Raatikainen vinkkaa, että nämä voisivat kehittää älypuhelimiin applikaation, jolla kuka tahansa voi tarkistaa mikrosirusta, että kenenkäs koira tämä on.

Ota kiinni jos saat

Vaikka Facebook ja nettipalvelut, muun muassaKarkurit.fi -sivusto (siirryt toiseen palveluun)helpottavatkin nykyisin kadonneiden lemmikkien löytämistä, on karkurin kiinniotto kohdattaessa edelleen tärkeää.

– Kun ottaa eläimen kiinni, niin ensiksi kannattaa tarkastaa onko pannassa yhteistietoja ja selvittää ihmisiltä kyselemällä onko eläin mahdollisesti karannut lähitienoilta. Jos kukaan ei karkuria tunnista, niin sitten yhteydenotto alueen löytöeläinkotiin. Tiedot löytyvät numerotiedustelusta ja netistä, opastaa Raatikainen.

Löytöeläinkodin edustaja hakee löytöeläimen, tarkistaa sen kunnon ja käy tarvittaessa eläinlääkäriasemalla.

– Sitten laitetaan ilmoitukset löydökistä heti Facebookiin ja muihin vastaaviin ja toivotaan, että omistaja löytyy, kiteyttää Raatikainen.