Virkamiehet iskivät – lasten luvaton luistelukenttä kiellettiin

Vantaan Myyrmäen asukkaat ovat kolmena vuotena peräkkäin jäädyttäneet Kilterinmäen leikkipuistoon luistelualueen lapsia varten. Tänä vuonna kaupunki aikoo rikkoa kentän, mikäli se jäädytetään. Kaupungin mukaan yleisiä paikkoja ei voi jäädyttää, sillä ne ovat turvallisuusriski.

Kotimaa
Kilterinmäen asukkaat ovat jäädyttäneet tämän kentän kolmena talvena lasten iloksi. Kaupunki aikoi kieltää kentän turvallisuussyistä.
Ville Könönen

Puhe holhousyhteiskunnasta nostaa taas päätään. Tällä kertaa kuohunta alkoi Vantaan Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistusta blogikirjoituksesta, jossa kritisoidaan kaupungin päätöstä kieltää talkoovoimin jäädytetty leikkipuisto.

Luistelualuetta perustaneet eivät kaupungin linjaa ymmärrä.

– Kun se on tuossa kolme vuotta ollut, eikä mitään ole käynyt ja kaikki ovat tyytyväisiä, että tuollainen on. Niin eikö sen voisi antaa olla jatkossakin, ihmettelee Kilterinmäen asukas Ville Könönen.

"Turvallisuusriski"

Vantaan kaupunki ei salli luvattoman luistelukentän olemassaoloa, sillä se on turvallisuusriski.

– Se ei ole puistokenttä vaan puistoleikkipaikka. Leikkipaikan leikkivälineiden väliin ei voida jäädytettyä liukastumisvaaraa aiheuttavaa aluetta toteuttaa, sanoo Vantaan viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen.

Kososen mukaan luistelualue tullaan kaupungin toimesta hajottamaan, mikäli se tänä vuonna jäädytetään.

– Kyllä se näin on. Meidän täytyy pyrkiä turvaamaan alueen asukkaiden turvallisuus.

Kaupungilla korvausvastuu

Kosonen huomauttaa, että kaupunki on vastuussa leikkipuistojen kaltaisten julkisten paikkojen turvallisuudesta ja joutuu siten maksumieheksi jos joku loukkaantuu.

– Esimerkiksi kaduilla ja puistokäytävillä tapahtuu liukastumisia ja niistä tulee kaupungille joka talvi korvausvaatimuksia. Kyllä tällaista tapahtuu jatkuvasti.

Kosonen suosittelee alueen asukkaita perustamaan luistelualueen esimerkiksi yksityisille maille.

– Jos tällainen ryhmä haluaa yksityisen luistelualueen, niin esimerkiksi isännöitsijöiltä kannattaa tiedustella, olisiko mahdollista perustaa sellainen kiinteistöjen pihoille.

Asukkaat vaativat pelisilmää

Ville Könönen ei niele perusteita siitä, että luistelukenttä kielletään sen oletetun vaarallisuuden takia.

– Mielestäni syy ei ole onko se vaarallinen vai ei, vaan se, että se on virallisesti luokiteltu leikkipaikaksi. Ymmärrän kyllä perustelut, että miksi se kielletään. Kaupungilla on vastuu pitää yleiset paikat sellaisina ettei kukaan liukastu. Mutta miksei voisi olla tapauskohtaisesti pelisilmää, kun homma kuitenkin toimii?

Könönen toivoisi kaupungin tukevan aktiivisemmin vastaavanlaista talkootoimintaa.

– Ymmärrän, että kaupunki on nihkeä jos siltä koko ajan pyydetään, että "tehkää meidän puolesta". Mutta kun me nimenomaan pyydettiin, että älkää tehkö mitään, vaan antakaa olla. On tyhmää ettei pystytä joustamaan.

Könösen mukaan asukkaat eivät vielä ole päättäneet, uhmataanko kaupungin kieltoa tänä vuonna.

– Harkittiin, että oltaisi jäädytetty ja menty sitten kuvaamaan kun kaupungin työntekijät rikkoo sen. Mutta ehkä me jätetään se tältä vuodelta. Siinä on kuitenkin aika paljon hommaa.