Matti Uusituvalle Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron lääketiedepalkinto

Itä-Suomen yliopiston professori palkitaan ansiokkaasta työstään suomalaisten terveyden edistämiseksi. Palkittu professori haluaa jatkossa tutkia vielä geenien ja ravinnon yhteisvaikutusta.

Kotimaa
Professori Matti Uusitupa
Adam Bellgrau / Yle

Itä-Suomen yliopiston professorille Matti Uusituvalle on myönnetty Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto, joka on arvoltaan 20 000 euroa.

Uusitupa vastaanottaa palkinnon Lääkäripäivillä lauantaina 8. tammikuuta pitkäjänteisestä ja ansiokkaasta työstään suomalaisten terveyden edistämiseksi. Palkinnon saajan ovat valinneet keskeisten lääkärijärjestöjen puheenjohtajat.

Palkinto on tunnustus huomattavasta kansallisesta ja kansainvälisestä elämäntyöstä. Uusitupa onkin johtanut kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettuja huippututkimuksia; yksi kansainvälisesti noteeratuimpia tutkimuksia on ollut pitkäkestoinen aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimus, sillä se on maailman ensimmäinen kontrolloitu tutkimus alallaan.

Sen ansiosta Suomeen rakennettiin kakkostyypin diabeteksen ehkäisyohjelma.

– Suomesta on haettu mallia, koska täällä uusi tutkimustieto on pystytty juurruttamaan hoitokäytännöiksi, Uusitupa sanoo.

Mielipide on eri asia kuin tutkittu tieto

Kuopiolainen professori tunnetaan myös aktiivisena ravitsemuskeskustelijana julkisuudessa.

– Ravitsemusasiat jakavat mielipiteitä, mutta mielipide on eri asia kuin tutkittu tieto. Tiede myös korjaa itseään, sillä tutkija aina kyseenalaistaa ja tieto tarkentuu, Uusitupa painottaa.

Matti Uusitupa jatkaa yhä ravitsemustutkimuksen parissa. Isoja avoimia kysymyksiä löytyy muun muassa geenien ja ravinnon yhteisvaikutuksesta ja ravinnon vaikutuksesta geenien toimintaan.

Tärkeintä ravitsemuksessa on Uusituvan mukaan kohtuullisuus ja monipuolisuus.

– Suotuisilla elämäntavoilla tauteja voidaan ehkäistä huolimatta altistavasta geeniperimästä.