1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Alikessujen musiikkivideosta tuli netti-ilmiö – "Yksi elämäni hienoimpia vuosia"

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan aliupseerikurssilla on ollut perinteenä musiikkivideon tekeminen. Tällä kertaa videon kanssa meinasi tulla kiire, kun kaikki piti tehdä viimeisellä viikolla.

Kuva: Aapo Wikstén

Aurinkoon, julistaa varusmiessoittokunnan aliupseerikurssin kotiutumisbiisi. Pari viikkoa sitten kotiutuneiden varusmiessoittajien vauhdikas musiikkivideo (siirryt toiseen palveluun) on kerännyt reilussa viikossa jo yli 77 000 katsojaa.

– Onhan tuo aikamoinen netti-ilmiö. Video on ollut perinne. Olemme siinä mielessä poikkeuksellinen armeija, että koko vuosi ollaan samojen henkilöiden kanssa. Jotkut lähtevät jo yhdeksän kuukauden jälkeen kotiin, toiset ovat koko vuoden. Joskus on tehty kaksikin biisiä, kertoo kajaanilainen alikersanttina kotiutunut Aapo Wikstén, joka palveli täydet 12 kuukautta.

Videolla useaan kertaan laulava ja esiintyvä Wikstén on sovittanut kappaleen, mutta muutoin laulu on syntynyt siten, että jokainen kantoi jonkun idean kekoon. Biisi ja video ovat kokonaisuudessaan varusmiesten käsialaa.

– Meille tuli vähän kiire, saimme viimeisellä viikolla vasta kuvata. Neljä päivää meni kuvauksiin ja äänityksiin. Onneksi yölläkin oli aikaa, nauraa Wikstén.

Hän soitti kappaleessa kosketinsoitinta. Piano oli varusmiessoittokunnassa Wiksténin pääinstrumentti, mutta hän soittaa myös trumpettia.

Reissuja ympäri Eurooppaa

Asepalvelus varusmiessoittokunnassa eroaa jonkin verran muista vaihtoehdoista. Varusmiessoittajillakin on kahdeksan viikon peruskoulutuskausi, mutta sen jälkeen alkaa soittaminen.

Sain heti 80 hyvää ystävää. Se on tiivis perhe.

Aapo Wikstén

– Siitä alkoi seitsemän kuukauden soittokausi, kierrettiin Suomea ja Eurooppaa. Se huipentui Sveitsiin, menimme esiintymään isoon suomalaiseen amfiteatteriin, jossa oli viisi täyteen myytyä konserttia sotilasmusiikkifestivaalilla, kertoo Aapo Wikstén.

Kotimaiset festarit tulivat myös tutuksi, kun varusmiessoittokunta soitti sekä Jurassic Rockissa ja Provinssirockissa.

– On tämä yksi elämäni hienoimpia vuosia. Sain kokea sellaista, mitä en ikinä voi kokea uudestaan. Sain heti 80 hyvää ystävää. Se on tiivis perhe.

Ystävien lisäksi Wiksténin mieleen jäi armeijan harmaista parhaiten mieleen solistin tehtävät varusmiessoittokunnasta ja isoimmat tapahtumat. Wiksténin palvelusaika päättyi kuitenkin metsässä kolme kuukautta kestäneeseen aliupseerikoulutukseen.

Varusmiessoittokunnan videosta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).