Pekingin taivas hieman aiempaa sinisempi, tavoite yhä kaukana

Pekingiläiset saivat viime vuonna nauttia 93 päivästä, jolloin hengittäminen sujui helposti. 45 päivänä ilma oli erityisen paksuna savusumusta.

Ulkomaat
Hengityssuojaimia käyttäviä juoksijoita Pekingin maratonilla.
Osa Pekingin maratoniin osallistuneista juoksijoista joutui käyttämään hengityssuojaimia huonon ilmanlaadun vuoksi lokakuussa 2014.Chi Ben / EPA

Kiinan pääkaupungin ilmansaasteet helpottivat viime vuonna noin neljä prosenttia, kertovat viranomaiset. Ihmisen terveydelle vaarallisimpien pienhiukkasten määrä ilmassa oli kuitenkin edelleen yli kolminkertainen Maailman terveysjärjestön turvarajaan verrattuna.

Savusumun ahdistamassa miljoonakaupungissa oli viime vuonna 93 päivää, jolloin hengitysilma oli viranomaisen mukaan erinomaista. Toissa vuonna tällaisia päiviä oli 71. Erittäin saastuneeksi ilma luokiteltiin viime vuonna 45 päivänä. Toissa vuonna määrä oli 58.

Kiinalaiset ovat protestoineet yhä avoimemmin huonoa ilmanlaatua vastaan, minkä vuoksi hallitus on sanonut julistaneensa sodan saasteita vastaan. Se on tarkoittanut muun muassa puuttumista hiilen käyttöön voimaloissa ja tehtaissa.

Hallituksen julki lausuma tavoite on ilman pienhiukkasten vähentäminen neljänneksellä vuoteen 2017 mennessä. Vertailukohtana on vuosi 2012. Tavoitteeseen pääsyä haittaa hallituksen halu mahdollisimman kovaan talouskasvuun, minkä takia ympäristösäännöksiä ei noudateta tai valvota järin perusteellisesti.

Maratonarit tarvitsivat kasvosuojukset

Viime vuoden loppupuoliskolla Pekingin ilmanlaatu sai epämieluista kansainvälistä julkisuutta erityisesti kahden tapahtuman yhteydessä.

Lokakuussa maailmalle levisi kuvia Pekingin maratoniin osallistuneista juoksijoista, joiden kasvoilla oli hengityssuojaimet. Marraskuussa viranomaiset ryhtyivät erityistoimiin ilmanlaadun kohentamiseksi ennen Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin huippukokousta, johon osallistuivat muun muassa Yhdysvaltain ja Venäjän johtajat. Vain hetkellisesti kirkastunut sinitaivas sai kansalaisten suussa pilanimen "Apecin sininen".

Lähteet: AFP