1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äkillisten sydänpysähdysten tutkijalle Äyräpää-palkinto

Professori Heikki Huikurin johtama tutkijaryhmä on löytänyt uuden tautiryhmän, joka aiheuttaa sydänpysähdyksiä erityisesti nuorille.

Professori Heikki Huikuri. Kuva: Suomen Lääkäriliitto

Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt tämänvuotisen Matti Äyräpään palkinnon Oulun yliopistossa työskentelevälle professori Heikki Huikurille.

Huikurin johtama tutkijaryhmä on suuntautunut äkillisten ja odottamattomien sydänpysähdysten vaaran arviointiin ja sydänperäisten äkkikuolemien tutkimiseen.

Tutkijaryhmä on suuntautunut tunnistamaan sydänpysähdyksen riskejä EKG:ssa havaittujen poikkeamien avulla. Tutkimusta on tehty yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tutkimuksissa on löydetty uusi EKG-muuttuja, joka ennustaa sydänpysähdystä keski-ikäisessä väestössä.

Lisäksi Huikurin johtama tutkijaryhmä on tunnistanut uuden, nuorten ihmisten äkkikuolemia aiheuttavan tautiryhmän, idiopaattisen sydänlihasfibroosin, joka on alle 35-vuotiailla yleisin odottamattoman sydänpysähdyksen aiheuttaja Pohjois-Suomessa. Tutkimus voi johtaa äkillisiä sydänpysähdyksiä ehkäisevien väestötasoisten strategioiden kehittämiseen.

- Heikki Huikuri on merkittävä ja arvostettu sydämen sykkeen ja sydänperäisen äkkikuoleman tutkija, jonka tieteellinen panos on erittäin huomattava ja vaikuttaa ratkaisevasti moniin hoitokäytäntöihin Suomessa ja kansainvälisesti, sanoi palkinnon perusteluissa Duodecimin hallituksen puheenjohtaja, professori Anne Pitkäranta.

20 000 euron suuruinen palkinto luovutettiin Helsingin Lääkäripäivien yhteydessä. Huikuri tosin ei päässyt henkilökohtaisesti vastaanottamaan palkintoa.

Matti Äyräpää (1852 - 1928) oli tunnettu lääkäri, joka erikoistui hammaslääketieteeseen. Häntä pidetään "Suomen hammaslääketieteen isänä". Äyräpää oli myös yksi Duodecimin perustajajäsenistä.