Tuulilasinkorjaaja ällistyi: autoilija raaputti jäätä tuulilasista lattiakaakelilla

Auton laseja ei kannata puhdistaa lumesta ja jäästä ihan millä tahansa välineellä. Tuulilasitohtoriksi tituleerattu Jarmo Landén on nähnyt seuraukset kun autoilijat ovat raaputtaneet auton laseja millä tahansa välineellä mitä käsiin on tarttunut.

ilmiöt
Auton tuulilasin krabausta
Hannu Harhama / Yle

– Kun ei ole sitä kunnon skrabaa saatavilla, on otettu rapunpielestä lasten alumiininen lumilapio tai jopa lattiakaakeli. Mitä hyvänsä, millä on alettu skrabaamaan sitä lasia, kertoo tuulilasitohtori Jarmo Landén Hämeenlinnan Novus-korjaamolta.

Uusi tuulilasi maksaa satoja euroja.

Landénin mukaan pahin esimerkki skrabauksen pilaamista autonlaseista ja peileistä oli tapaus, jossa jäätä oli todellakin raaputettu irti lattiakaakelilla. Tuulilasiin jäivät pahat naarmut.

Taisto jäätyneitä auton laseja vastaan kannattaa aloittaa vain ja ainoastaan oikealla jääskraballa.

Tuulilasi onkin pehmeä ja huokoinen

Tuulilasitohtori Landén muistuttaa, että kunnollinen peruskraba ei paljon maksa. Myös cd-kotelot ja pysäköintikiekot kannattaa jättää rauhaan kun käydään käsiksi jäätyneihin ikkunoihin.

Vääränlainen rapsutusväline yksinkertaisesti pilaa lasit.

Katsastusmiehet eivät tykkää ja viranomaiset määräävät lasit vaihtoon

Jarmo Landén

– Tuulilasi on pinnastaan sen verran pehmeää ja huokoista materiaalia, että se naarmutetaan helposti pilalle. Siitä katsastusmiehet eivät tykkää ja viranomaiset määräävät lasit vaihtoon.

Hieman lämpöä lasille ja hellä ote

Auton voi antaa ensin lämmetä ja laittaa ilmastointi puhaltamaan lämpöä auton sisälle ennen lasien puhdistamista.

Etulasin kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, jos lasissa on kiveniskemä tai halkeama. Silloin lasia ei pidä lämmittää liikaa ja liian kuumalla ilmalla, koska vauriot voivat vain pahentua.

– Mieto lämpö, vaikka ensin ohjaamalla sitä jalkatilaan, jolloin lasi lämpenee tasaisemmin. Antakaa jään hieman pehmetä. Sitten varovasti skraballa, Landén ohjeistaa.

Lasin voi saada helposti halki, jos kopsuttelee lasia.

Jarmo Landén

Skraballa tai autoharjan varrella ei kannata lähteä myöskään kopistelemaan jäitä lasien reunoista tai päästää tuulilasinpyyhkijöitä iskeytymään voimalla lasiin, kun ne on saatu irrotettua jäästä.

Moiset toimet voivat aiheuttaa lisää vaurioita, jos lasissa sellaisia on jo ennestään.

– Lasin voi saada helposti halki, jos sitä kopsuttelee. Ihan vain skrabaamalla nätisti, hellällä kädellä, muistuttaa tuulilasitohtori.

Tuulilasiin jäätynyt pyyhkijä kannattaa irrottaa lasista varovasti. Kun ikkuna on hieman lämmennyt, skraballa voi hellästi rapsuttaa jäätä vähän kerrallaan pyyhkimen alta. Eikä sen jälkeen läimäytetä pyyhkijää lasiin, vaan lasketaan se rauhallisesti alas.