Vuoden ensimmäinen tonnikala myytiin Tokiossa 30 000 eurolla – video

Tokion vuoden ensimmäinen tonnikalahuutokauppa on pidetty maanantaina. Arvostettu vuoden ensimmäinen kala maksoi ostajalleen vähän yli 30 000 euroa. Asiantuntijoiden mukaan lajin tulevaisuus on kuitenkin edelleen epävarma.

Ulkomaat
Ostajat tutkimassa myytävinä olevia tonnikaloja huutokaupassa.
Vuoden ensimmäisessä tonnikalahuutokaupassa myynnissä oli yli 2 000 kalaa.

Tokion vuoden ensimmäinen tonnikalahuutokauppa pidettiin aikaisin maanantaiaamuna Tsukijin kalatorilla. Yhteensä puoli kuudelta aamulla alkaneessa perinteisessä huutokaupassa oli myynnissä yli 2 000 pakastettua kokonaista sinievätonnikalaa.

Vuoden ensimmäistä myytyä tonnikalaa pidetään hyväenteisenä. Tänä vuonna se painoi 180 kiloa ja maksoi ostajalleen vähän yli 30 000 euroa. Ensimmäisen kalan osti jo kolmantena vuotena peräkkäin sushiravintolaketjun omistava Kiyoshi Kimura.

Kilohinnaksi kalalle tuli noin 175 euroa, mikä on kuitenkin noin 50 euroa vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä kalalla. Viimevuotisessa uudenvuoden huutokaupassa Kimura maksoi myös kaikkien aikojen ennätyshinnan yhdestä tonnikalasta, lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Kalan korkea hinta ei välttämättä tarkoita erityisen hyvää laatua, vaan kyse on usein myös julkisuustempusta.

Tämän vuoden ensimmäinen tonnikala pyydystettiin Pohjois-Japanissa ja uusi omistaja kuljetti sen heti ostamisen jälkeen vähän matkan päähän ketjunsa pääravintolan edustalle, missä hän esitteli sitä kuvaajille ja toimittajille.

Kimura sanoi olevansa yllättynyt pienestä hinnasta.

– Olin yllättynyt, että hinta jäi niin alhaiseksi. Olen hyvin onnellinen, tämä on elämäni paras päivä, hän sanoi.

Tonnikala myydään Kimuran ravintolan asiakkaille maanantai-illasta lähtien samaan hintaan kuin tavallinenkin tonnikala. Kalasta odotetaan riittävän annoksia noin tuhannelle asiakkaalle.

Ensi vuoden marraskuussa Tokion kuuluisimpana pidetty Tsukijin kalatori muuttaa uuteen paikkaan kaupungissa.

Ostajia tonnikalahuutokaupassa Tsukijin kalatorilla.
Ostajia tonnikalahuutokaupassa Tsukijin kalatorilla Tokiossa 5. tammikuuta.Reuters-TV

Lajin tulevaisuus näyttää epävarmalta

Japanissa sinievätonnikalaa pidetään suurena herkkuna ja 80 prosenttia maailman pyydystetyistä sinievätonnikaloista syödään Japanissa.

Sinievätonnikalojen määrät ovat nyt historiallisen alhaisella tasolla. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton lajien määriä tarkkailevalla listalla sinievätonnikalan tila muutettiin viime vuonna vaarantuneeksi.

Myös monet muut luonnonsuojelujärjestöt kehottavat välttämään sinievätonnikalan syöntiä. Vaikka joillain alueilla sinievätonnikala kärsii huomattavan paljon liikakalastuksesta, joitakin sen pyyntitapoja pidetään vähemmän haitallisina kuin toisia.

Tyynenmeren sinievätonnikalakannan arvioidaan olevan kohtuullinen. Atlantin sinievätonnikalakannan arvioitiin sen sijaan vuosituhannen vaihteessa pudonneen jopa 60 prosenttia usein laittoman liikakalastuksen vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan lajin tulevaisuus on tilanteen paranemisesta huolimatta edelleen epävarma.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset