Taitoluistelijoiden isät pistivät pystyyn oman muodostelmajoukkueen: "Kolottaa ihan joka paikkaa"

Seinäjoelta löytyy muodostelmaluistelun tämän hetken kuumin ryhmä. Seinäjoen Taitoluistelijoiden isät pistivät syksyllä pystyyn oman muodostelmaryhmän ja loppiaisena he olivat uransa huipulla - parrasvaloissa ensimmäistä kertaa. Miehet olivat suorastaan loppiaisen luistelutapahtuman vetonaula.

urheilu
Miesten muodostelmajoukkue Riverbulls Seinäjoen taitoluistelijat esiintyy vuonna 2015.
Miesten muodostelmajoukkue Riverbulls (Seinäjoen Taitoluistelijat) suoritti ensiesiintymisensä loppiaisena 2015. Yläilmoissa Tuomas Ojajärvi. Elina Niemistö / Yle

Yhdeksän ryhdikästä ja tyylikkäästi pukeutunutta miestä kiitää jäällä. Heitä ei erota oikeasta muodostelmaluistelujoukkueesta mikään muu kuin hokkarit, jotka heillä on jalassaan. Ja ehkä vähän sukupuoli, sillä Suomessa tai ehkä maailmallakaan ei ole yhtään virallista miesten muodostelmajoukkuetta.

Seinäjoen taitoluistelijoiden isät pistivät pystyyn muodostelmaryhmän syksyllä. Kunkin lapset tai lapsi, tyttöjä ja poikia, harrastaa taitoluistelua. Isät ovat seuranneet lajia kaukalon laidalla, ja halusivat kokeilla. Harjoituksia on ollut yhteensä seitsemän, joulukuun ajan - ja loppiaisena jo ensiesiintyminen. Joukkue kantaa nimeä Riverbulls.

– Osalla on jääkiekkotausta, mutta taitoluistelutaustaa ei kenelläkään. Aika noviisiporukkaa siis, mutta siihen nähden suoritus oli kohtuullinen, arvelee Matti Heinonen.

Tuomas Ojajärvi tietää, että on muitakin taitoluisteluseuroja, joissa isät ovat pistäneet muodostelmaporukoita pystyyn. Mutta Seinäjoella pidettiin oikein virallinen kurssi, jossa oli valmentajakin. Ohjelman esitykseen oli tehnyt miesten "päävalmentaja" Tiina Pesonen.

Koko kropassa tuntuu

Miehet ovat silminnähden innostuneita lajista. Ojajärvi ja Heinonen hehkuttavat erityisesti sitä, miten hyvä kuntoilumuoto muodostelmaluistelu on.

– Kyllä tämä tuntuu kropassa ihan joka paikassa. Treenien jälkeen kolottaa kyllä ihan joka paikkaa, sanoo Tuomas Ojajärvi.

Riverbulls Seinäjoen taitoluistelijat muodostelmajoukkue miehet esiintyy
Seinäjoen Riverbulls näyttää, että miehiltäkin se onnistuu.Elina Niemistö / Yle

– Ja käsissä tuntuu yllättävän paljon. Ja kun Tuomasta ollaan nosteltu, on tullut vähän mustelmiakin. Nostot eivät siis ole olleet ihan kaikkein hellävaraisempia. Mutta onneksi Tuomaksella on mäkihyppytausta, lisää Matti Heinonen.

Kroppa on ollut koetuksella, mutta myös tekniikan opettelussa on ollut omat haasteensa.

– Etenkin takaperinluistelu oli hankalaa aluksi hokkareilla. Tekniikka on erilainen kuin esimerkiksi jääkiekossa. Lätkässä ollaan enemmän etukenossa ja tässä takakenossa, selittää Heinonen.

– Joo tasapaino on ihan erilainen. Kävin teroittamassa hokkarit ja pyysin, että laittakaa vähän pidempi suora teränpätkä, kun tuo hokkari on aika kaareva ja sillä on vaikea pysyä pystyssä, sanoo Ojajärvi.

Taitoluisteluliitto kiittää

Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Lea Åman on ilahtunut seinäjokisten miesten innokkuudesta. Hän on nähnyt miesten muodostelmaluistelusta kuvia Seinäjoen Taitoluistelijoiden facebook-sivuilta. Vastaavia ryhmiä ei muualla vielä ainakaan virallisesti ole.

– Ellei nyt sitten ole viime aikoina perustettu, mutta ainakin tämä on ensimmäinen, vahvistaa Åman.

Muodostelmaluistelu tai edes taitoluistelu ei ole mikään järin suosittu miesten laji. Vaikka muodostelmaluistelu sinänsä on kovassa nosteessa, yhtään miesten muodostelmajoukkuetta ei maailmallakaan tiettävästi ole.

– Vain yksittäisiä mies- tai poikaluistelijoita on mukana naisten joukkueissa, sanoo Åman.

Suomen Taitoluisteluliitossa tietenkin toivotaan, että taitoluistelusta tai muodostelmaluistelusta tulee suositumpi poikien ja miestenkin harrastuksena. Liitolla on nyt meneillään projekti, jolla pyritään houkuttelemaan lisää poikia lajiin.

Korkeasaaren "apinat"

Seinäjoen Riverbullsien ensiesiintyminen näytti kiinnostavan myös yleisöä. Pakkasesta huolimatta luistelutapahtuma Seinäjoen isolla tekojäällä veti runsaasti väkeä. Aistittavissa oli, että moni halusi nähdä juuri miesten muodostelmaryhmän esityksen. Ryhmä on herättänyt mediankin kiinnostuksen.

– Kyllä tässä vähän on sellainen "Korkeasaaren apina" -olo. Toimittajatkin ovat käyneet kyselemässä, sanoo Matti Heinonen.

– Ei kai tämä julkisuus huonoakaan ole, ainakaan seuralle, toteaa Ojajärvi.

Riverbullsin ensiesiintyminen on siis suoritettu. Miehet olisivat innokkaita jatkamaan harrastusta, mutta jatko on vielä auki. He myös kannustaisivat lisää miehiä joukkoonsa. Nyt heitä on vajaat kymmenen, mukaan mahtuisi ainakin 5-6 miestä lisää.

– Toiveissa myös on, että muodostelmaluistelusta tulee ihan virallinen olympialaji ja sitä kautta myös miehet lähtisivät lajiin, visioi Heinonen.

Muodostelmaluistelujoukkue Riverbulls valmiina ensiesiintymiseen.
Muodostelmaluistelujoukkue Riverbulls valmiina ensiesiintymiseen. Elina Niemistö / Yle