Energiayhtiöt ihmeissään lämpimien säiden kanssa – puupolttoaine pilaantumassa Mikkelissä

Monien itäsuomalaisten kaukolämpökotien lämmityskustannukset nousivat vuoden vaihteessa. Esimerkiksi Mikkelissä, Kuopiossa ja Joensuussa kaukolämmön energian tai perusmaksujen hinta nousi.

Kotimaa
Káidusliegâsvuođâ hadde lii masa kyevtikiädášum 10 ivveest.
Pekka Havukainen / Yle

Energiateollisuus ry:n arvion mukaan polttoaineiden veronkorotukset voivat tuoda hinnankorotuspaineita entisestään etenkin fossiilista polttoaineita käyttäville kaukolämpöyhtiöille. Toisaalta myös puupolttoainetta käyttävät yhtiöt ovat lämpimien talvien kanssa ihmeissään.

Mikkelissä kaukolämpöä toimittaa Etelä-Savon Energia. ESEn seurannan perusteella keskilämpötilat ovat huidelleet normaalia lämpimämmissä luvuissa jo vuoden 2013 alkupuolelta saakka. Moni energiayhtiö on esimerkiksi Itä-Suomessa nostanut vuoden vaihteessa joko energian tai perusmaksujen hintaa. Käytännössä kaikki yhtiöt ilmoittavat viime vuoden lämmöntuotantomäärien jääneen yli kymmenen prosenttia suunnitellusta. Mikkelissä normaalia piempi tuotantomäärä näkyy jo puupolttoaineen ylitarjontana, sillä hakeaumat pursuavat poltettavaa.

– Niihin on rahaa sitoutuneena ja se pilaantuu se puupolttoaine. Iso ongelma se on. Ei siinä muuta ole kuin odottaa, että tulisi normaali tuotantotalvi, Etelä-Savon Energian voimalaitosjohtaja Timo Leppänen toteaa.

Suurin tekijä energiamaksujen korottamiselle on polttoaineen hinta. Jos se nousee, nousevat myös maksut. Mikkelissä näillä taksoilla mennään ainakin tämä talvi.

– Ei nyt tulevalle talvelle ole mitään tarvetta, mutta 2016 vuodesta ei vielä tiedä oikein sanoa tarkkaan, voimalaitosjohtaja Timo Leppänen pohtii.

Omakotilämmittäjä toivoo lämpimiä talvia

Mikkeliläisen Arto Nykäsen omakotitalo lämpenee kaukolämmöllä. Mies on ollut lämmitysratkaisuun tyytyväinen, etenkin kun kovat pakkaset eivät ole tuoneet lisälaskua viime vuosina. Lämmityskustannuksia on kertynyt noin 1500 euroa vuosittain. Kritisoitavaakin tosin löytyy.

– Se on kohtuullista muuten, mutta lämmön osuus siitä on noin kaksi kolmasosaa. Kaukolämmön perusmaksu on meidän osalta noin 500 euroa. Se tietysti näin omakotiasujana tuntuu hieman ehkä kyseenalaiselta, Nykänen harmittelee.

Talonlämmittäjää eivät lämpimät talvet ole haitanneet.

– Tottakai jos hinnan saisi pidettyä mahdollisimman alhaisena ja alueellista energiaa hyödynnettyä, niin se olisi omakotiasujan toiveissa, Arto Nykänen sanoo.