1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Terveydenhuollon tiedot vajaakäytöllä

Suomalainen terveydenhuolto kerää massiivisia määriä tietoa, mutta ei hyödynnä tietoaan tehokkaasti. Näin väittää vastikään perustettu Synesa Solutions -yhtiö, jonka bisnes on jalostaa terveydenhuollon tietoa käytettävämpään muotoon.

terveys
Lääkäri katsomassa potilastietoja tietokoneelta.
Tommi Parkkinen / Yle

Jyväskylän yliopistossa on kymmenkunta vuotta tutkittu terveydenhuollon tietokantoja ja niissä olevien massiivisten tietomäärien hyödyntämistä. Hedelmää korjataan nyt, kun yliopisto yhtiöittää tutkimushankkeen Synesa Solutions Oy:ksi.

– Meidän liikeideamme on ottaa terveydenhuollon järjestelmien valtava tietomäärä hyötykäyttöön. Tällä hetkellä päätöksiä ei pystytä tekemään niin tietoperusteisesti kuin olisi mahdollista ja toivottavaa, sanoo Synesa Solutionsin toimitusjohtajana aloittava Toni Ruohonen.

Synesa Solutionsin automatiikka laatii käytettävissä olevasta tiedosta kokonaiskuvan, joka on ihmiselle paremmin hahmotettavissa ja ymmärrettävissä.

– Pystymme näyttämään miten eri potilasryhmiä on hoidettu ja miten sitä voitaisiin kehittää. Tavallaan teemme tiedon näkyväksi, Ruohonen sanoo.

Markkinaraon Ruohonen näkee terveydenhuollon nykyisestä tilanteesta. Sosiaali- ja terveydenhuollon kenttä on suuressa murroksessa.

– Me voimme tarjota tietoa, sen tiedon hyödyntämistä, joka on jo olemassa. Nyt kun mietitään, mitä näillä tulevilla sote-alueilla tehdään, me pystymme lähtemään tarkastelemaan asiaa tiedon pohjalta - miten hoito on toteutettu nyt, minkälaisia palveluja ja resursseja missäkin käytetään. Tästä saadaan pohja tulevaisuuden tarkastelulle, hän toteaa.

Mahdollisina asiakkaina Ruohonen näkee erityisesti sote-alueet ja kunnat.

– Me olemme tehneet pilottihankkeita, ja osa näistä tulee jatkumaan puhtaasti kaupallisina. Markkina näyttää lupaavalta, Ruohonen sanoo.

Lue seuraavaksi