1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Mielensäpahoittaja veti pitkästä aikaa ikäihmiset elokuvateattereihin

Mielensäpahoittaja –elokuvan suursuosio ei elokuvaväen mielestä merkitse sitä, että iäkkäämmät katsojat olisi aiemmin unohdettu elokuvatarjonnassa. Postia pappia Jaakobille –elokuvan menestyksen jälkeen ei vain ole löytynyt riittävän hyviä elokuvia aikuiseen makuun.

elokuvat
Antti Litjan karu tulkinta Mielensäpahoittajasta vetoaa suomalaisiin.
Antti Litjan karu tulkinta Mielensäpahoittajasta vetoaa suomalaisiin.Marek Sabogal / Solar Films

– Varttuneita katsojia ei ole unohdettu, mutta heille ei ole syntynyt riittävän hyvää tuotetta tarjottavaksi, kiteyttää Finnkinon teatteripäällikkö Mikko Vehmas Jyväskylästä.

– Elokuvantekijän on äärimmäisen vaikeaa löytää hyvä käsikirjoitus ja sehän elokuvanteossa ensimmäinen tehtävä. Postia pappi Jaakobille –elokuva toi vuonna 2009 jo varttuneempaa väkeä elokuvateattereihin ja Mielensäpahoittaja toi sitäkin reippaammin iäkkäämpää katsojavirtaa, vertaa Vehmas.

Hittielokuvan kaava on mysteeri

Menestyselokuvan takuuvarmaa kaavaa ei kukaan tiedä. Ja juuri tämä mahdollistaa yllätyksiä tilastoihin.

Juha Lehtolan esikoiselokuva Aikuisten poika ei menestynyt huimasti, vaikka näyttelijälista oli tasokas: Kari Hietalahti, Susanna Haavisto, Esko Salminen ja Sulevi Peltola. Aikuisten poika keräsi 80 katasojakopiolla 12.000 katsojaa.

Klaus Härön ohjaama Postia pappi Jaakobille (2009) jämähti elokuvatettereihin 38 viikoksi ja keräsi 100.000 katsojaa. Tuomas Kyrön alun perin luoma Mielensäpahoittaja veti Dome Karukosken elokuvaversiona teattereihin tänä vuonna liki 460.000 katsojaa.

Mikko Vehmas odottaa vuonna 2015 etenkin uutta Bond -leffaa.
Mikko Vehmas odottaa vuonna 2015 etenkin uutta Bond -leffaa.Arvo Vuorela / Yle

Mielensäpahoittaja oli vuoden selvä ykkösleffa ja peittosi kakkosen eli tuoreimman Hobitti –elokuvan 100.000 katsojalla.

– Jotkut tuotteet, palvelut ja sisällöt vaan toimivat ja syntyy ilmiöitä. Etukäteen sitä on vaikea tietää. Vaikka kriitikko sanoi, että tämä on huono elokuva ja se saikin 460.000 katsojaa, niin kumpi on silloin oikeassa – kansa vai kriitikko?, peräänkuuluttaa Vehmas.

Mielensäpahoittajan suosio oli teatteripäällikölle yllätys, mutta toisaalta ei ollut.

– Dome tekee loistavia elokuvia, joten sinänsä se ei ollut yllätys. Mutta jos kotimainen elokuva menee yli 300.000 tai jopa yli 400.000 katsojan, niin se on äärimmäisen kova juttu ja yllätys, pohtii Vehmas.

Puoli miljoonaa katsojaa 1950-luvulla oli vähän

Mielensäpahottaja ei vielä yllä kaikkien aikojen katsotuimpien kotimaisten elokuvalistalla TOP20 –kärkeen. Sijalta 20 löytyy Risto Jarvan Loma vuodelta 1976. Sen on teattereissa nähnyt 515.000 katsojaa.

Ennen televisiota eli 1950-luvulla Mielensäpahoittajan alle puolen miljoonan katsojalukua ei olisi juhlittu lainkaan. Katsojalistan ykkönen Edvin Laineen Tuntematon sotilas vuodelta 1955 tavoitti peräti 2,8 miljoonaa katsojaa. Kakkoseksi ylsi 1,5 miljoonalla katsojalla Toivo Särkän Kulkurin valssi vuodelta 1941. Katsojakuningas Edvin Laineen vuoden 1968 klassikko Täällä Pohjantähden alla on tilastossa kolmantena ylitettyään nipin napin miljoonan rajan.

Halutaan tehdä jotain kavereiden kanssa ja varataan itselle omaa aikaa.

Mikko Vehmas, Finnkino

2000- luvun elokuvista vain Aleksi Mäkelän Pahat pojat yltää TOP 20 –listalle. Se tavoitti 614.000 katsojaa.

Elokuvalla kulttuuri- ja viihdemuotona menee tällä hetkellä hyvin, etenkin kotimaisella elokuvalla. Vehmaksen mukaan suosion takaa löytyy monta tekijää.

– Elämyksellisyys ja yhteisöllisyys, se että lähdetään välillä pois kotoa, haetaan vaihtelua kotisohvalle, halutaan tehdä jotain kavereiden kanssa ja varataan itselle omaa aikaa, listaa Vehmas.

Risto Räppääjä ja Liukas Lennart oli vuoden 2014 suosituin lasten elokuva
Risto Räppääjä ja Liukas Lennart oli vuoden 2014 suosituin lasten elokuva.bvifinland

Lasten elokuvilla pyyhkii hyvin

Viime vuoden tilastossa lasten elokuvilla meni lujaa. Yli 100.000 katsojan rajan kipusivat Lego –elokuva, Frozen –animaatio, Muumit Rivieralla, Onneli ja Anneli sekä 265.000 katsojaa kerännyt Risto Räppääjä ja Liukas Lennart. Ja ylsipä Kummeli elokuvasarjan viides tuotoskin liki 180.000 katsojaan, vaikkei ihan lapsille sovikaan.

Bond numero 24 – SPECTRE, se ei petä.

Mikko Vehmas, Finnkino

– Sehän kertoo, että meillä on loistava huumorintaju. Olen itse ihan ääretön Kummeli –fani, tunnustaa teatteripäällikkö Mikko Vehmas.

Alkaneen leffavuoden uutuuksista Vehmas odottaa elokuvaa, jossa lausuttaneen jälleen kerran ”Bond, my name is Bond”.

– Bond numero 24 – SPECTRE, se ei petä, se on minun ennakkosuosikki ja minulla on kaikki Bondit itsellänikin, tunnustaa Vehmas.

Mikko Vehmasta Yle Radio Keski-Suomessa haastatteli Mikko Maasola.

Lue seuraavaksi