Asuntokaupan hidastuminen näkyy myös rakennusalalla – kerrostalorakentaminen jäissä

Uusien asuntojen rakentaminen on hidastunut Kymenlaaksossa. Vanhat asunnot eivät mene kaupaksi, minkä vuoksi uusia, etenkään kerrostaloja, ei päästä aloittamaan. Näyttää siltä, että vuosi 2015 ei olisi tuomassa helpotusta rakennusalalle.

talous
Rakennustelineet kerrostalon seinustalla.
Mika Moksu / Yle

Uusien asuntojen rakentaminen köhii Kymenlaaksossa. Niin sanottu asuntokierto näyttää pysähtyneen maakunnassa, mikä jarruttaa uusien asuntojen rakentamista, kun vanhoja ei saada kaupaksi. Esimerkiksi uusien omakotitalojen rakentaminen on puolittunut maakunnassa viimeisen neljän vuoden aikana, kerrotaan Rakennusteollisuus RT ry:stä.

– Rakentamisen kokonaisvolyymi on siedettävällä tasolla, mutta kevään lähestyessä näyttää, että työt vähentyvät. Volyymia on laskettu tasaisesti sekä isoissa että keskisuurissa yrityksissä, arvioi Rakennusteollisuus RT ry:n aluepäällikkö Raimo Hovi. Vaikka rakennusala sinnitteleekin, niin sen tulevaisuus ei näytä juuri nyt kovin valoisalta.

Kerrostalokohteet ovat jäissä niin Kotkassa kuin Kouvolassa. Kummassakin kaupungissa olisi valmius aloittaa kahden tai kolmen sellaisen rakentaminen, mutta ostajat ovat tehneet liian vähän varauksia töiden aloittamiseksi. Myös liike- ja toimitilarakentaminen on maakunnassa lähes pysähtynyt. Hovin mukaan tilannetta ei helpota Venäjän talouden alamäki.

– Positiivisia osa-alueita ei ole, hän summaa.

Hovin toimialueella Lahti-Kymi-alueella rakentamisen kokonaisvolyymi on puolittunut viimeisen neljän vuoden aikana. Vielä vuonna 2011 Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa rakennettiin vuodessa noin neljän miljoonan kuutiometrin edestä uutta. Nyt sama luku on kahden miljoonan kuutiometrin kieppeillä.

"Liian seesteistä"

Soittokierros Kymenlaakson alueella toimiviin rakennusyrityksiin kertoo kieltään siitä, että maakunta on rakentamisen suhteen hiljaisempi kuin esimerkiksi Lappeenranta tai Lahti.

– Liian seesteistä on rakentaminen Kymenlaakson alueella, sanoo toimitusjohtaja Juha Klami Oy Rakennuspartiosta, joka toimii etenkin pääkaupunkiseudun ja Kymenlaakson alueella.

– Korjausrakentamisen puolella on pientä virettä. Ei se kuitenkaan hääppöistä ole. Asumisen tarve ei ole kadonnut mihinkään, mutta uudistuotanto on jäissä, hän kertoo.

– On ollut pakko sopeuttaa ja on sopeuduttu viimeisen kahden, kolmen vuoden aikana. Painopiste on siirtynyt yrityksessä pääkaupunkiseudulle ja Lahteen sekä Lappeenrantaan. Se on johtanut siihen, että henkilöstö kulkee pitkiä työmatkoja, kertoo toimitusjohtaja Heikki Koho Kouvolassa pääkonttoriaan pitävästä talonrakennusalan yritys Varte Oy:stä.

Vaikka töitä löytyisikin kauempaa, niin pitkittynyt talouden taantuma koettelee rakennusalan ammattilaisia. Vuoden 2014 loppupuolella alan työttömyysaste oli 14,9 prosenttia Kaakkois-Suomessa. Vuoden 2015 alussa se oli puolisen prosenttia enemmän, arvioi Rakennusliiton Kymen piirin aluepäällikkö Kari Lapatto.

– Vaikeimmassa asemassa ovat nuoret, juuri koulun penkiltä alalle valmistuneet, sekä yli 55-vuotiaat kokeneet ammattilaiset, hän sanoo.

"Tuleen ei saa jäädä makaamaan"

Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Ainakin uskoa rakennusalalta löytyy.

– Varsinkin näin rajan tuntumassa on opittu, ettei tuleen kannata jäädä makaamaan, sanoo Juha Klami.

– On sellainen vanha slogan kuin "rakentaminen ei lopu koskaan", sanoo puolestaan Kari Lapatto. Tarvetta rakentamiselle löytyykin. Rakennusteollisuuden Raimo Hovin mukaan pelkästään Lahti-Kymi-alueella uusia asuntoja pitäisi tehdä vuodessa noin 3 000, kun nyt niitä valmistuu noin 2 000.

– Tarve on olemassa. Suomessa pitäisi rakentaa noin 32 000 asuntoa lisää vuosittain, että asuntokanta pysyisi hyvällä tasolla, hän sanoo. Hovin mukaan väheinen rakentaminen aiheuttaakin patoutunutta kysyntää. Lisäksi tarvetta olisi korjausrakentamiselle, etenkin julkisella puolella.

– Korjausvelkaa on useita satoja miljoonia pelkästään Kymenlaakson alueella. Tämä tarkoittaa, että teknisesti. Etenkin koulujen peruskorjausta pitäisi pitää yllä, tiivistää Hovi.

7.1.2015 klo. 8.57 Jutussa muutettu kappalejakoa ja selvennetty ilmaisua.