Professori: Äidin epäterveellinen ruokavalio lisää lapsen riskiä sairastua autismiin ja diabetekseen

Ravitsemuksen professori muistuttaa, että ruokatottumuksiin olisi kiinnitettävä huomiota jo lasten hankintaa harkitessa. Vanhempien runsaasti rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio vaikuttaa sikiöön jo ennen hedelmöitystä.

terveys
Ranskalaisia perunoita
Paul Hilton / EPA

Vanhempien epäterveellinen ruokavalio lisää heidän lastensa riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin, sanoo ravitsemuksen professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Tahvonen on tutkinut vuosikymmenet, kuinka aivojen terveyttä ja uusiutumista voitaisiin edistää ruualla. Sekä äidin että isän ravitsemus vaikuttaa ihmisen aivoihin jo ennen hedelmöittymistä ja jatkuu heti sen jälkeen.

– Äidiksi ja isäksi aikovien on hyvä tietää, että heidän – ja itse asiassa jopa heidän vanhempiensa ravitsemus vaikuttaa sikiöön. Jo silloin, kun harkitsee lasten hankintaa, pitäisi kiinnittää huomiota ruokatottumuksiin, Tahvonen sanoo.

Sairastumisriskiä vähentää lapsen oman ruokavalion terveellisyys

Vanhempien rasvainen ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio altistaa lapsen teini-iässä ja nuorena aikuisena mielialahäiriöille. Myös autismiriski lisääntyy.

Jo silloin, kun harkitsee lasten hankintaa, pitäisi kiinnittää huomiota ruokatottumuksiin.

Raija Tahvonen, ravitsemuksen professori

– Melkein kolmannes raskaana olevista naisista on ollut liikapainoisia jo ennen raskautta. Myös yli 60 prosenttia nuorista miehistä on liikapainoisia tai lihavia, Tahvonen huomauttaa.

– En suinkaan tarkoita sitä, että kaikilla liikapainoisten vanhempien lapsilla on autismi, mutta jos on muitakin perimän ja ympäristön riskitekijöitä, niin autismin riski kasvaa.

Rasvainen ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio lisää myös lapsen riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

– Riskiä pystyy vähentämään sillä, että lapsi itse saa terveellistä ruokaa, mieluiten heti vastasyntyneestä saakka ja sitten koko lapsuutensa ja elinikänsä ajan. Omilla elintavoilla on kuitenkin myös vaikutusta, kaikesta ei voi syyttää vanhempia.