1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tango-Aarne hullaantui latinorytmiin jo pikkupoikana: "Se puree ja kipristää" -video

Jyväskyläläinen Aarne Ratinen elää ja hengittää argentiinalaista tangoa. Oulussa järjestettävällä tangofestivaalilla tanssitaan taas hikikarpalot otsalla.

Kotimaan uutiset
Tangofestivaalille osallistuva Aarne Ratinen
Tanssinopettaja Kaisa Saarinen ja jyväskyläläinen Aarne Ratinen ovat mukana Oulun tangofestivaaleilla. Ratinen kuvaa tangon merkitystä itselleen kouriintuntuvasti.

Ulkona paukkuu reilun 20 asteen pakkanen, mutta sisätiloissa tanssikurssilaisilla hikihelmet kiiltelevät otsalla. Oulun tangofestivaali on kerännyt pohjoiseen tangoon hullaantuneita. Yksi heistä on jyväskyläläinen Aarne Ratinen, joka jo pikkupoikana villiintyi tangosta.

– 7-9-vuotiaasta asti tango on ollut yli kaiken. Hyvässä argentiinalaisessa tangossa on särmää. Kivirekitangot ei kiinnosta.

Hetkessä ei taito ole karttunut, vaan Ratinen on kartuttanut taitoaan pitkäjänteisesti.

– Olen lähtenyt nollatason alapuolelta ja ensimmäinen talvi oli rankka. Tanssinopettelu on kovaa aivojumppaa.

Kivirekitangot ei kiinnosta.

Aarne Ratinen

Kun tangoa elävältä ja hengittävältä mieheltä kysyy tangon merkityksestä, hän lähes liikuttuu.

– Se on se tangon syke täällä tunnealueella. Se puree, se kipristää, se koskee, mutta siihen voi sanoa kuin Molli-Jori, että ”en tahtois olla vailla tätä tuskaakaan”.

Läheisyys voi tuntua eksoottiselta

Oulussa järjestettävällä tangofestivaalilla on jo pitkä perinne. Tanssinopettaja Kaisa Saarinen tietää, mikä suomalaisia tanssissa vetää.

– Siinä viehättää se yhteys ja se perustuu improvisaatioon ja miehen vientiin. Parin välinen yhteys on se juttu.

Tango-Aarne on tanssinut jo pitkään, mutta Saarinen rohkaisee ensikertalaisiakin kokeilemaan.

– Kyllä se aluksi voi olla pikkaisen vaikeaa, mutta kun vähän aikaa malttaa harjoitella, siitä aukeaa hieno maailma. Tässä ollaan todella lähellä. Se voi aluksi tuntua vähän eksoottiselta, mutta sehän on vain mukava juttu.

Lue seuraavaksi