1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laki suojaa poliisia yksityistämiseltä

Joitain toimia olisi mahdollista siirtää poliisilta vartijoille. Suurin ongelma olisi kuitenkin julkisen poliisin ja yksityisen vartijan erilaisissa toimintalogiikoissa.

Kotimaan uutiset
Poliisin merkki moottoripyörässä.
Nina Keski-Korpela / Yle

Oikeusoppineet suhtautuvat poliisin tehtävien yksityistämiseen lähtökohtaisesti suurella varauksella. Poliisin yksityistämisen estää laki.

Tällä hetkellä poliisin toimien siirtämistä vartijoille ei ole vireillä, mutta poliisi on miettinyt joidenkin toimintojensa siirtämistä vartijoille. Kaakkois-Suomen poliisipäällikkö Ossi Lähdesmäen mukaan tällaisia voisivat olla säilöönotettujen juopuneiden vartiointi tai vankikuljetukset käräjille.

Siirrettävien tehtävien määrä olisi hyvin pieni

Valtionsääntöoikeuden tutkija Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta laskee, että poliisin toiminnan siirtäminen vartijoille onnistuisi ainoastaan hyvin pienellä alueella, kuten juopuneiden säilöönotto.

Suurin ongelma on Rautiaisen mukaan ratkaisevalla tavalla erilaisessa toimintalogiikassa.

– Yksityisten vartiointiliikkeiden vartija toimii yksityisen vartiointifirman, jonka tarkoituksena on tavoitella voittoa, logiikan mukaisesti. Toimintalogiikka on ratkaisevalla tavalla erilainen kuin sellainen toimintalogiikka, joka liittyy julkiseen valtaan, julkiseen vallankäyttöön, eli siihen miten ei-markkinaperusteisesti asioita yhteiskunnassa järjestetään.

Resurssien lisäleikkaukset kasvattaisivat alueellista epätasa-arvoa

Valtioneuvosto on kaavaillut poliisin resursseihin 25 miljoonan euron lisäleikkausta. Tätä sekä poliisi että oikeusoppineet pitävät huomattavan suurena. Poliisin mukaan se tietäisi satojen virkojen lakkauttamista. Oikeusoppineet näkevät, että säästöt johtaisivat entistä suurempaan alueelliseen epätasa-arvoisuuteen.

– Jo tähän mennessä poliisiin kohdistuneet säästöt ovat näkyneet ankarimmin syrjäseuduilla, tutkija Pauli Rautiainen muistuttaa.

Lue seuraavaksi