1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yhdysvallat luopuu hullun lehmän taudin takia määrätystä kiellosta – aloittaa lihan tuonnin Irlannista

Yhdysvallat ja EU neuvottelevat vapaakauppasopimuksesta. Siinä maataloustuotteilla ja elintarvikkeilla on keskeinen osa.

Yhdysvallat aloittaa jälleen naudanlihan tuonnin Irlannista, kertoo Euroopan unioni tänään maanantaina. Yhdysvallat kielsi naudanlihan tuonnin EU:sta 1998 hullun lehmän taudin takia. Nyt se on luvannut vähitellen laajentaa naudanlihan tuontia EU:sta.

Lähes 80 prosenttia EU:sta Yhdysvaltoihin viedystä naudanlihasta oli peräisin Irlannista, Alankomaista ja Britanniasta, ennen kuin Yhdysvallat kielsi lihan tuonnin. Hullun lehmän tauti koetteli pahiten Britanniaa 1980- ja 90-luvuilla.

Yhdysvallat ja EU yrittävät neuvotella vapaakauppasopimuksesta, jonka myötä mahdollisesti syntyisi maailman suurin markkina, jonka muodostaisi miljardi ihmistä. Lihan ja muiden maataloustuotteiden myynti on keskeinen asia vapaakauppaneuvotteluissa, joissa pyritään sopuun transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta. Se tunnetaan lyhenteellä TTIP.

Eurooppalaisia sopimuksessa huolestuttaa muun muassa se, että Eurooppaan tuotaisiin yhdysvaltalaista naudanlihaa, jonka tuotannossa on käytetty hormoneja. Nykyisin sen tuonti on kielletty. Arvostelijoiden mukaan vaarassa on moni asia kuten ympäristönsuojelu ja demokratia. Moni pelkää päätösvallan siirtyvän demokraattisesta järjestelmästä entistä enemmän suuryrityksille. Neuvotteluja käydään salassa.