Eversti: Puolustusvoimat kykenee helikopteriosastolle annettuun tehtävään

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa kiistää Helsingin Sanomien esittämät epäilyt siitä, ettei puolustusvoimat kykenisi täyttämään sille annettua tehtävää.

Kotimaa
 NH90-helikopteri.
Suomen NH90-helikopterit ovat varustettu lääkintätarvikkeilla, mutta myös tehokkaalla konekiväärillä. Ingemo Lindroos / Yle

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa uskoo, että puolustusvoimat kykenee täyttämään sille annetut tehtävät, mikäli päätös helikopteritoiminnan liittämisestä mahdolliseen kriisinhallintaoperaatioon tehdään. Tiistaina Helsingin Sanomat kertoi, että Suomi ei ehkä saisikaan EU:lle lupaamiaan helikoptereita tarvittaessa ilmaan.

– Joukko on koulutettu ja sen valmius on EU:n rakenteiden mukaisesti testattu, jolloin tiedämme, että joukko tehtävään kykenee. Samoin koulutukseen ja valmiuteen liittyvän palvelussuhteen ehdot ovat kunnossa, joten tämänhetkinen tilanne on täysin selkeä, Kalliomaa sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin totta, että vain 80 prosenttia koulutetuista on lähtösitoumuksensa tähän mennessä antanut.

– Niiden 20 prosentin eli runsaan 10 henkilön kanssa, jotka eivät vielä ole sitoumustaan antaneet, keskustelut jatkuvat. Jos päätetään, että joukko johonkin operaatioon suunnataan, palvelussuojaehdot muokataan sen operaation toimintaympäristön vaatimusten mukaisiksi.

– Siitä lähdetään, että joukko saadaan sovittujen aikarajojen puitteissa liikkeelle ja meiltä löytyy henkilöstö, jolla on tarvittava, vaatimusten mukainen osaaminen, Kalliomaa lupaa.

Kalliomaa uskoo, että asiat saadaan sovittua

Kalliomaa sanoo, ettei tiedä kaikkia yksityiskohtia, mistä kiikastaa niiden henkilöiden osalta, jotka eivät sitoumusta ole vielä antaneet, mutta luottaa siihen, että sopimalla asia saadaan kuntoon.

Suomella on tammikuun alusta alkanut puolen vuoden valmiusvuoro EU:n pohjoismaisessa taisteluosastossa.

– Siihen on sitouduttu ja poliittiset päätökset määrittävät sen, lähdetäänkö ja mihin operaation. EU:n valmiusjoukkojahan ei ole toistaiseksi käytetty ja nyt odotetaan, lähteekö keskustelu käyntiin siitä, että niitä käytettäisiin, Kalliomaa saoo.

Kalliomaan mukaan Suomen neljä NH-90-kuljetushelikopterin osasto toimisi Pohjoismaisen valmiusjoukon osana ja sitä käytettäisiin erilaisiin evakuointi- ja sairaankuljetustehtäviin sekä joukkojen ja materiaalin siirtoon liittyviin tehtäviin.