Etlan tutkija ei usko, että Kreikka eroaa eurosta: "Ero olisi heille taloudellinen katastrofi"

Jos Kreikka pysyy eurossa ja vasemmistolainen Syriza-puolue voittaa maan parlamenttivaalit, tilanne on sekava, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Suni sanoo. Hänen mukaansa Syriza on luvannut kaikenlaista, mutta liudentanut näkökantojaan koko ajan.

Ylen aamu
Paavo Suni
Kreikan mahdollinen ero eurosta on noussut taas kainsainväliseksi puheenaiheeksi. Voisiko Kreikka lähteä eurosta, ja kestäisikö euroalue turbulenssia nyt paremmin kuin muutama vuosi sitten talouskriisin pahimpina hetkinä? Tilannetta arvioi Etlan tutkija Paavo Suni.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Suni ei usko Kreikan eroavan euroalueesta. Hänen arvionsa mukaan tälle on kaksi syytä: niistä toinen on se, että kreikkalaiset haluavat valtaosin pysyä eurossa.

– He ymmärtävät, että ero eurosta olisi heille aikamoinen taloudellinen katastrofi. Näillä talousraameilla ja hallintokoneistolla, mitä Kreikassa on, ei pystytä järkevään, kurinalaiseen pitkäaikaiseen talouspolitiikkaan, mitä se edellyttäisi, Suni sanoi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Toinen syy on itse euroalueessa, hän katsoo. Sunin mielestä Kreikan lähtö olisi "aikamoinen särö järjestelmään", koska toistuvasti on vakuutettu, että kaikki ovat yhtä.

– Sen takia semmoisia lausuntoja ei ole virallisesti annettu.

Kreikan mahdollinen ero euroalueesta nousi kansainväliseksi puheenaiheeksi sen jälkeen kun Saksan kerrottiin varautuvan maan lähtöön. Väitettä on sittemmin tarkennettu.

Kreikan parlamenttivaaleissa voittajaksi ennakoidaan vasemmistolaista Syriza-puoluetta. Puolue on ilmoittanut, että se haluaa neuvotella Euroopan unionilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä saatujen sopimusten ehdot uudelleen.

– Jos Kreikka säilyy eurossa ja Syriza voittaa, tilanteesta tulee aika sekava. Syriza on luvannut kaikenlaista, mutta liudentanut koko ajan näkökantojaan, Suni toteaa. Hänen mukaansa Kreikan talous on sellaisessa tilanteessa, että sen on mahdollista päästä yhä parempaan tilanteeseen.

– Se edellyttää sitä, että Syriza vielä yhdessä neuvotellen euromaiden kanssa saa senkaltaisen paketin aikaan, että he jollain tavalla säilyttävät kasvonsa, mutta rahoittajien vaatimuksista pidetään kuitenkin kiinni. Harva haluaa kovin paljon enää antaa lisää rahaa Kreikalle.