1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Öljyn hinnanlasku voimistaa deflaatiopelkoja – positiiviset hyödyt vielä näkemättä

Öljyn hinnanlasku on vaikuttanut sijoittajien riskinottohalukkuuteen, kertoo Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Osakekursseja Bangkokilaisessa välitysfirmassa 6. tammikuuta. Kuva: Nicolas Asfouri / AFP / Lehtikuva

Öljyn hinnanlasku on jatkunut alkuvuonna. Myös Kreikan tulevat vaalit ovat horjuttaneet öljyn ohella pörssikursseja. Markkinoiden tunnelma onkin tällä hetkellä hermostunut, kertoo Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius Ylen Ykkösaamussa.

– Öljyn hinta on jatkanut laskuaan tämän vuoden alussa. Viime vuoden voimakkaan laskun jatkuminen tänä vuonna on pudottanut inflaatio-odotuksia ja tämän kautta deflaatiopelot ovat voimistuneet, Helenius kertoo.

Heleniuksen mukaan pelot ovat vaikuttaneet sijoittajien riskinottohalukkuuteen, mikä puolestaan näkyy pörsseissä. Helenius kertoo, että öljyn hinnanlaskun pelätään kertovan siitä, että talouskasvu on maailmalla aneemista.

– Varsinkin, kun talouskasvun vauhdittamiseksi on käytetty aikamoisia lääkkeitä keskuspankkien tase-elvytykseen, niin se synnyttää kysymyksen että eikö tällainen tase-elvytys sitten toimi.

Helenius uskoo, että öljynhinnan positiiviset vaikutukset kuluttajille ovat vielä edessä.

– Tällä hetkellä odotellaan sitä, että heikentyneen öljynhinnan positiiviset vaikutukset läntisille teollisuusmaille alkaisivat näkyä.

Tiina Helenius ei usko, että öljynhinta kääntyisi lähiaikoina voimakkaaseen nousuun. Hän pitää todennäköisenä, että hinnanlasku saattaa jatkua vielä alkuvuoden aikana.

– Luulen, että markkinoita jaetaan vähän uudelleen. Heikommat tuottajat, jotka eivät ole niin kannattavia, niin heikoimpien kentässä voi tulla yhdistymisiä, fuusioita ja jopa konkursseja, Helenius arvioi energiatuotannon tulevaa vuotta.