Urheilija ulkonäköpaineista: Kuka voi sanoa, mikä on oikea rasvaprosentti kaikille?

SM-mitaleita kahminut aitajuoksija Noora Toivo teki joulukuussa rohkean teon. Hän kirjoitti suorapuheisen blogikirjoituksen urheilijoiden ulkonäköpaineista. Samalla hän julkaisi itsestään kuvia, jotka eivät olleet täydelliseksi käsiteltyjä.

urheilu
Noora Toivo
Juoksija Noora Toivo kirjoitti Väärän näköinen urheilijaksi -blogissaan kokemistaan ulkonäköpaineista. Hän myös julkaisi itsestään kuvia, jotka eivät olleet täydellisen rasvattomia tai arvettomia. Keskitytäänkö urheilussa, niin kuntoilijoiden kuin ammattilaistenkin tahoilla liikaa ulkonäköön tulosten sijaan?

Aihe oli hautunut Noora Toivon päässä jo jonkin aikaa.

– Se on asia, joka aika paljon monia painaa. Halusin ottaa sen urheilijana esiin. Tämän päivän pelin henki on kovin ulkonäköpainotteinen, halusin ottaa siihen kantaa ja samalla laittaa ne kuvat sellaisenaan, että nyt on tällainen hetki ja näyttää, että ei aina olla ihan täydellisiä, Noora Toivo selittää keskustelunavaustaan.

En tunne yhtään naisurheilijaa, joka ei stressaisi ulkonäköasioista.

Noora Toivo, aitajuoksija

Toivon mukaan ulkonäköpaineita on nykyään melkein lajissa kuin lajissa.

– En tunne yhtään naisurheilijaa, joka ei stressaisi ulkonäköasioista tai painosta tai syömisestään ja tiedän myös monta miesurheilijaa, jotka tekevät niin.

Ulkonäkö ei kerro suorituskykyä

Ulkonäön arvostelua perustellaan joskus sillä, että olleessaan timmin näköinen urheilija on myös hyvässä kunnossa. On myös sanottu, että urheilijan ammatti on julkinen ja jos sille tielle astuu, pitää arvostelukin kestää. Toivo ei tätä täysin allekirjoita.

Urheilijoillakin on heikkouden hetkiä.

Noora Toivo, aitajuoksija

– Kuka voi sanoa, että tämä on oikea rasvaprosentti kaikille? Ei kukaan voi määritellä, että kun näytät tuolta, niin teet parasta mahdollista tulosta.

Urheilijoille tyypillinen täydellisyyden tavoittelu, perfektionismi, ruokkii paineita. Ei riitä, että on hyvä urheilusuorituksessaan vaan pitäisi olla täydellinen myös ulkonäöltään. Vaatimukset väsyttävät.

– Kyllä me kaikki ollaan ihmisiä, että ei se ole niin yksiselitteistä. Kyllä urheilijoillakin on niitä paineita ja heikkouden hetkiä, se on ihan normaalia inhimillisyyttä.

Virheet tekevät ihmisen

Urheilijoiden ulkonäköön on kiinnitetty huomiota jo pitkään, mutta Noora Toivon mielestä tianne on pahentumaan päin.

Tuodaan esiin sitä oikeaa elämää sieltä kiillotuksen takaa.

Noora Toivo, aitajuoksija

– Kaikki on niin hallittua: mainokset ja uutisoinnit, mikä tahansa. Ulkonäkökeskeisyys ja se, kuinka rajusti ihmisiä sillä ulkonäöllä arvioidaan, mitataan ja arvostellaan, kyllä se on mennyt siihen suuntaan lisää etenkin naisten kohdalla, Toivo arvioi.

Miten tilannetta sitten voisi muuttaa? Kohtelemalla urheilijaa inhimillisesti, Noora Toivo ehdottaa.

– Tuodaan (julki) sitä oikeaa elämää sieltä kiillotuksen takaa. Tuotaisiin esiin myös niitä virheitä, koska ne tekevät tämän elämän ja tuovat sen inhimillisyyden kaikkeen.