Käytettyjen suksien nettikauppa näkyy urheiluliikkeessä

Erityisesti lasten sukset käyvät kaupaksi käytettyinä ja nettifoorumeilta voi löytyä vain muutamissa kouluhiihdoissa käytettyjä suksia. Sen sijaan aikuisille sopivien suksien löytäminen käytettynä voi olla haastavampaa.

Kotimaa
Kuvassa on lumisessa maassa suksia, sauvoja ja monoja. Ympärille seisoo ihmisiä, joiden jalat vain näkyvät.
Raila Paavola / Yle

Esimerkiksi Tori.fi-palvelussa on myynnissä noin 9 500 hiihto- ja lautailuvälinettä ympäri Suomen. Sekä Maxi-Kodintukun Marko Kilpeläinen että Ämmän Erä-Urheilun Marjut Korhonen uskovat, että erityisesti lasten urheiluvälineitä kierrätetään ja ostetaan enemmän käytettynä.

– Jos lapsilta jää suksia, niin eihän ne hirveästi ole kuluneet. Moni käy vain pakolliset kouluhiihdot 3–5 kertaa ja eihän suksi mene siinä ajassa oikeastaan miksikään, käy vain pieneksi, Kilpeläinen huomauttaa.

Marjut Korhonen arvelee, että kierrätystä on tehty aina ja sähköiset välineet ovat vain tehneet kierrätystä näkyvämmäksi.

– Meillä on jonkin verran tilanteita, että asiakas on ostanut jonkin hiihtovälineen netin kautta, ja tulee sitten ostamaan meiltä esimerkiksi sauvat tai monot.

Uusia suksia ostettaessa ensimmäisenä on päätettävä, haluaako luistelusukset vai sukset perinteiseen hiihtoon. Sen jälkeen alkaa sopivan suksipaketin suunnittelu. Marjut Korhosen mukaan voiteiden laittaminen ei enää tänä päivänä ole este.

Moni käy vain pakolliset kouluhiihdot 3–5 kertaa ja eihän suksi mene siinä ajassa oikeastaan miksikään, käy vain pieneksi.

Marko Kilpeläinen

– Suksien valinnassa oleellista ovat hiihtäjän paino ja pituus. Sitten pitää miettiä, haluaako voiteluvapaat sukset vai onko valmis voitelemaan sukset itse. Nykyään voiteita ei tarvitse välttämättä isoa arsenaalia vaan tarjolla on myös helppoja vaihtoehtoja kuten nestemäisiä pito- ja luistovoiteita, jotka jokaisen on helppo laittaa suksen pohjaan.

Myös jäykkyys on olennainen osa suksia valittaessa.

– Jos suksen ostaa käytettynä, se ei välttämättä ole sopiva. Suksi voi olla jäykkä tai löysä. Jos ostetaan löysä suksi ja se laahaa koko ajan, niin kyllä se varmaan syö intoa. Kun sukset ostetaan kaupasta, saa totta kai vastinetta rahoille, toteaa Marko Kilpeläinen.

Suksikauppa riippuvainen lumitilanteesta

Kilpeläinen kertoo, että Etelä-Kainuussa suksikauppa on ollut tänä talvena hieman nihkeää. Sen sijaan Ylä-Kainuussa Suomussalmella kauppias Marjut Korhonen sanoo, että pysyvä lumi on siivittänyt suksikaupan hyvään vauhtiin.

– Perussuksipaketteja menee yleisimmin ja suksia koululaisille. Viime keväänä pitopohja- eli voiteluvapaidensuksien menekki alkoi nousta ja niitä on mennyt tänäkin talvena entiseen malliin. Myös luistelusuksien menekki lisääntyy koko ajan, Korhonen selvittää.

Hänen mukaansa alkutalvi ei välttämättä olekaan suksikaupan vilkkainta aikaa, vaan kovin sesonki alkaa vasta keväällä. Myös lumen tulo vilkastuttaa tavallisesti suksikauppaa.