Suksia löylytetään nykyään saunan sijaan lämpökaapissa

Vuokatin urheiluopiston alueella toimiva Vuokatti Ski Service löylyttää huollettavia suksia lämpökaapissa, koska vaha imeytyy silloin paremmin suksen pohjaan. Maastohiihtosuksien voitelussa nestemäiset voiteet ovat kehittyneet.

ilmiöt
Mies hioo suksen pohjaa.
Laura Tolonen / Yle

Suksien pohjustuksessa Vuokatin suksihuollossa käytetään lämpökaappia, joka on kehitetty pääasiassa kilpahiihtosuksia varten.

– Hionnan jälkeen suksen pohjaan laitetaan matalafluorinen 50 asteessa lämpöisenä tai sulana pysyvä vaha. Suksi on kaapissa tunnin tai kaksi, jolloin vaha imeytyy suksen hiottuun pohjaan hyvin eikä vahaa tarvitse enää voideraudalla levittää. Vaha tulee suksen pohjaan tasaisesti ja lämpökaappikäsittelyn jälkeen ei tarvitse kuin yhden kerran laittaa kovempi vaha pohjaan niin suksi on hiihtovalmis, Jouko Liljeroos mainitsee.

– Kyllä aktiiviharrastajienkin ja turistien suksiin käytetään lämpökaappia. Hekin ovat ymmärtäneet, että kun suksi on pohjattu hyvin sen käyttöikä pitenee ja voitelu kestää kauemmin.

Voiteet nestemäisiä

Maastohiihtosuksien voitelussa nestemäiset voiteet ovat kehittyneet.

– Lisäksi fluoripitoisia voiteita on enemmän, ne ovat kilpahiihtäjien käytössä. Pikapidot ja -luistot ovat myös vähän samantyyppisiä tuotteita. Suksien hionnassa kuvioiden tekeminen on mennyt siihen, että tehdään yleiskuvioita. Aina kun tehdään erikoiskuvioita, ne rajoittavat suksen käyttöaluetta, Vuokatti Ski Servicen Jouko Liljeroos kertoo.

Sukset kannattaa huollattaa ajoissa, sillä niiden käyttöikä pitenee hyvän huollon ansiosta.

– Sukset on huollettava sitä useammin mitä enemmän kilometrejä kertyy. Niitä on hankalampi huoltaa, jos ne pääsevät harmaiksi ja naarmuuntuneiksi.

Suksien valinnassa on tärkeää, että välineet valitaan harrastusmuodon ja hiihtäjän painon mukaan. Asiassa ratkaisevaa on se, että suksien jäykkyys on oikea. Merkillä ei ole väliä, sillä kaikista merkeistä löytyy hyviä suksia.

Suksien kokonaishuolto eniten käytetty palvelu

Vuokatti Ski Service on toiminut vuodesta 1998 lähtien Vuokatin urheiluopiston alueella. Yritys on kasvanut koko ajan, tilat ovat laajentuneet ja asiakkaita on riittänyt.

– Asiakasmäärät ovat kasvaneet vuosien saatossa. Vuokatissa majoituskapasiteetti on lisääntynyt, mikä on taannut sen, että kun on hiihtokelejä on myös asiakkaita, Jouko Liljeroos toteaa.

Yrityksen palveluistaasiakkaat käyttävät eniten suksien kokonaishuoltoa eli sukset hiotaan, pohjustetaan ja laitetaan hiihtokuntoon sen hetkisen kelin mukaan.

Sukset on huollettava sitä useammin mitä enemmän kilometrejä kertyy.

Jouko Liljeroos

– Suksien vuokrausmäärä nousee tämän vuoden puolella. Palveluiden tarve vaihtuu näin vuoden vaihteessa, kilpailijat hiotuttavat suksensa syksyn ja alkutalven aikana, ja sitten tulevat turistit, jotka vuokraavat suksia ja joiden omia suksia huolletaan.

Yli 15 vuoden aikana Liljeroos on huomannut muutaman muutoksen alalla.

– Nykyään pärjätään vähemmillä vahoilla kuin ennen, ei tarvitse olla kuin 1–2 eri vahakovuutta. Lisäksi harrastajat ja turistit ovat ruvenneet huollattamaan suksiaan enemmän ja niistä pidetään parempaa huolta.

Viime vuosien aikana pitopohjaiset sukset ovat tulleet markkinoille. Niiden käyttö on Liljeroosin mukaan hiukan yleistynyt hiihtäjien parissa.