1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Apotti-hanke

Apotin hankejohtaja: Valitus markkinaoikeuteen perusteeton

Valituksen tehneen CGI:n mukaan Apotin ohjausryhmä on rikkonut hankintalakia, koska se on myöntänyt löysempiä ehtoja toiselle järjestelmän toimittamisesta kilpailevalle yritykselle. Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki kiistää, että ehtoja olisi löysennetty.

Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki. Kuva: Yle

Potilastietojärjestelmä Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki pitää hankkeesta markkinaoikeuteen tehtyä valitusta perusteettomana. Valituksen on tehnyt CGI, joka on toinen loppusuoralle edenneistä kahdesta ehdokkaasta Apotti-järjestelmän tarjoajaksi.

CGI:n mukaan Epic Systems on osallistumassa kilpailutukseen vielä kehitteillä olevalla sosiaalihuollon järjestelmällä, mikä on vastoin hankinnalle asetettuja ehtoja.

CGI:n mukaan Apotin ohjausryhmä antoi viime lokakuussa Epicille luvan muuttaa tarjoamaansa ratkaisumallia niin, että se sai tarjota sosiaalitoimen järjestelmäksi vielä kehitteillä olevaa omaa ratkaisuaan. Vaatimuksena aikaisemmin on ollut, että tarjottujen ohjelmajärjestelmien on pitänyt olla käytössä jo muualla.

Yhtiön mukaan Apotti-järjestelmän hankinnassa on näin rikottu sekä hankitamenettylakia että hankintalakia.

Hannu Välimäen mukaan Epicille ei ole myönnetty erivapauksia hankkeen ehtoihin. Molemmat yritykset ovat edelleen Välimäen mukaan tarjouskilpailussa täysin samalla viivalla.

– Ne vaatimukset mitkä me olle esittäneet ovat täyttyneet molempien osalta ja se riittää meille. Me olemme edellyttäneet, että tarjottu alusta on tuotantokäytössä, jonka päälle järjestelmä rakennetaan ja näin on molempien osalta edelleenkin tilanne, Välimäki selvittää.

– Kummallakaan yrityksellä ei ole sosiaalihuollon osalta täysin valmista ratkaisua olemassa, koska molemmat joutuvat säätämään järjestelmiään Suomen oloihin aika paljon. Tekeekö CGI sitä jollain tietyllä alustalla, tai tekeekö sitten Epic sen jollain toisella alustalla, niin se on niiden tarjoajien asia, Välimäki jatkaa.

Välimäen mukaan CGI:n valitus ei ainakaan tässä vaiheessa hidasta hankkeen etemistä. Lopullinen valinta Apotin potilasjärjestelmän toimittajasta pitäisi tehdä ensi syksynä ja pilottikäytön olisi tarkoitus alkaa vuonna 2017. Käyntiin Apotti-hanke lähti elokuussa 2013.