1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Euroalue painui deflaatioon – syynä etenkin halpeneva öljy

Kuluttajahinnat laskivat joulukuussa. Laskua oli 0,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Kuva: Oliver Berg / EPA

Euroalue on painunut deflaatioon, Euroopasta tilastotietoa kokoava Eurostat kertoi keskiviikkona.

Kuluttajahinnat laskivat joulukuussa 0,2 prosenttia vuoden takaisesta. Lasku oli ennakoitua suurempi. Markkinat odottivat 0,1 prosentin laskua.

Edellisen kerran kuluttajahinnat laskivat kuusi vuotta sitten eli vuonna 2009.

Keskeinen syy deflaatioon eli kuluttajahintojen laskuun oli raakaöljyn halpeneminen. Deflaatio kasaa entisestään paineita Euroopan keskuspankin suuntaan.

EKP:n tehtävänä on turvata euroalueen hintojen vakautta. EKP:n tavoitteen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutoksen eli inflaation pitäisi olla noin kaksi prosenttia, mutta nyt ollaan kaukana siitä.

Kansalaisten näkökulmasta laskevat hinnat voivat kuulostaa hyvältä asialta. Isommassa kuvassa deflaatio on kuitenkin pahasti taloutta hyydyttävä tekijä: kun hinnat laskevat, niin kotitaloudet kuin yrityselämäkin lykkäävät hankintojaan. Se taas voi vaikeuttaa yritysten toimintaa, ja esimerkiksi pakottaa niitä irtisanomaan henkilöstöään.

Keskiviikkona Eurostat kertoi myös tuoreimpia tilastotietoja euroalueen työttömyydestä. Eurostatin mukaan työttömyysaste oli marraskuussa 11,5 prosenttia eli sama kuin lokakuussa.

Euroalueista matalin työttömyysaste oli Saksassa, korkein Kreikassa.