Hyppää sisältöön

Pubivisasta ei saa enää palkinnoksi tuoppia - syynä lakimuutos

Oululaisessa Snooker Timessä ei jaettu maanantain visassa lainkaan palkintoja, koska kaljatuopin korvaajaa ei ole keksitty. Ravintolayrittäjää muutos ärsyttää.

Visailujen palkintona ei saa enää jakaa olutlipukkeita tai muita alkoholijuomia. Kuva: Anna Leppävuori / Yle

Ilmaiset olutlipukkeet visojen palkintoina ovat historiaa. Vuodenvaihteessa voimaan tulleet muutokset alkoholilaissa kieltävät juomalipukkeiden jakamisen palkintoina.

– Tämä liittyy 1.1.2015 voimaan tulleeseen alkoholilain 33. pykälän muutokseen. Lain mukaan alkoholijuomien mainonta on kielletty, jos siinä käytetään kuluttajan osallistumista peliin, arpajaisiin tai kilpailuun, kertoo valvontavirasto Valvirasta lakimies Kristiina Meriläinen.

Ravintolayrittäjä ei ymmärrä kieltoa

Oululaisessa Snooker Timessä maanantain visassa ei lakimuutoksen takia jaettu palkintoja lainkaan. Korvaavia palkintoja ei vielä ole keksitty. Visailuisäntä Miku Mertanen sanoo, että asiakkaat "vähän möksöttivät".

Jos ei voida tätä tuotettamme eli alkoholipitoisia juomia markkinoida tai hyödyntää, kyllä se pikku hiljaa loppuu tämä koko anniskeluravintolatoiminta.

Markku Hyvärinen

Snooker Timen omistaja Markku Hyvärinen ihmettelee, miksi baari ei saa antaa juomia, kun sisään ei kuitenkaan pääse alaikäisiä. Hänen mukaansa maanantaisin pidetyt visat ovat tuoneet asiakkaita muuten hiljaisiin alkuviikkoihin, ja ellei olutlipukkeiden tilalle keksitä uusia palkintoja, asiakkaat voivat lopettaa käymisen.  

– Kaiken näköistä ollaan mietitty, muun muassa lahjakorttia pelipuolelle. Se on mielestäni väärin, että jaettaisiin lahjakortteja ruokaravintolaan tai jonnekin muualle, mutta sekään ei ole pois luettua.

Hyvärisellä on terveisiä lainsäätäjille ja -valvojille.

– Mielestäni tehtävänä olisi tukea yritystoimintaa eikä hankaloittaa sitä.

– Jos ei voida tätä tuotettamme eli alkoholipitoisia juomia markkinoida tai hyödyntää, kyllä se pikku hiljaa loppuu tämä koko anniskeluravintolatoiminta.

.
.