Öljylämmityksen hinta laski - säästö jopa 500 euroa vuodessa

Mikäli hinta pysyy alhaisena uusiin taloihin tuskin öljykattilaa asennetaan, mutta vanhoihin taloihin vaihdetaan ehkä energiatehokkaampi poltin.

Kotimaa
Sven Pahajoen talon öljykattila
Johanna Sarjas / Yle
Sven Pahajoen talo on öljylämmitteinen
Rovaniemeläinen Sven Pahajoki huomasi lämmitysöljyn hinnan laskeneen joulukuussa 30 senttiä litralta. Haastattelu ja kuva: Johanna Sarjas / Yle
Sven Pahajoen talon öljykattila
Öljypoltin hurisee hieman.Johanna Sarjas / Yle

Raakaöljyn hinnan raju lasku tuo muutamien satojen eurojen säästöt vuodessa öljyllä taloaan lämmittävälle. Öljyn hinta on painunut puoleen siitä mitä se maksoi vuonna 2009. Pohjanmeren Brent-öljyn tynnyrihinta laski alle 50 dollarin keskiviikkona.

- Kyllä raakaöljyn hinnan lasku näkyy jo nyt omakotitalojen öljylämmityksen kustannuksissa. Jos nyt täyttää öljytankin ja verrataan hintaa kesäiseen säästö on keskikokoisen omakotitalon kohdalla 500 euroa, sanoo Öljyalan palvelukeskuksen erityisasiantuntija Eero Otronen.

Keskikokoinen talo kuluttaa vuodessa noin 2000 litraa löljyä. Lämmitysöljyn hinta on laskenut viime kesästä 30 prosenttia. Keskiviikkona lämmitysöljy maksoi koko maassa noin 80 senttiä litralta.

Maassamme on noin 200 000 öljyllä lämpiävää taloa. Uudisrakentamisessa ei ole suosittu öljyä lainkaan noin viiteen vuoteen. Otronen arvioi, ettei hinnan lasku muuta tilannetta.

- Jos hintataso säilyy öljylämmittäjillä tällä tasolla, niin edullinen hinta kiinnostaa ehkä vaihtamaan uudempiin energiatehokkaampiin malleihin, sanoo Otronen.

Öljypoltin vaatii hiukan huoltoa

Rovaniemeläinen Sven Pahajoki on lämmittänyt taloaan 24 vuoden ajan öljyllä. Hän on tyytyväinen valintaansa.

- Satsasimme kunnon pannuun ja hyvin se on toiminut. Muutaman kuukauden välein pitää putsata ja kerran pari vuodessa kannattaa vaihtaa suutin, sanoo Pahajoki.

Pahajoki vaihtoi puulämmityksen öljyyn sen helppouden takia.

- Olemme edelleen molemmat töissä niin se tuntui, ettei päivisin ollut aikaa lämmittää puilla. Maksaa ne puutkin.

Pahajoet tilasivat öljyä tankkiin joulukuussa ja laskun summa miellytti.

- Hinta oli noin 30 senttiä litralta alhaisempi, kyllä se lompakossa tuntui. Joskus on kyllä tuntunut öljylasku kovalta viime vuosina. Koko vuoden lämmityskustannukset ovat nyt 130 neliön talossamme noin 1600 euroa, Pahajoki laskee.

Taloa eristettiin taannoin ja se toi ainakin 200-300 öljylitran säästöt vuodessa.