Kiinan keisarinnan kaula-aukosta syntyi sensuurikiista

Kiinan sensuuria koskevat säännökset ovat epämääräisiä, eikä päätöksiä yleensä perustella. Historiallisen tv-sarjan sensurointi on kuitenkin herännyt kovaa närää.

Ulkomaat

Kiinassa on noussut internetkohu sensuurista, joka puuttui historiallisessa tv-sarjassa näkyneeseen paljaaseen ihoon.

Kiinan ainoasta naishallitsijasta, maata vuosina 690–705 johtaneesta Wu Zetianista kertova Kiinan keisarinna -sarja otettiin yllättäen pois satelliittikanavan ohjelmistosta pian alkamisensa jälkeen. Perusteeksi sanottiin tekniset syyt, mutta todelliseksi syyksi epäillään keisarinnaa esittävän näyttelijän avaraa kaula-aukkoa.

Sarja palasi kanavalle seuraavalla viikolla, mutta jaksoa oli leikattu juuri siltä kohdin, jossa näyttelijättären rintojen vako pilkisti kaula-aukosta. Jäljelle oli jätetty tiukkoja lähikuvia kasvoista.

Ratkaisu suututti katsojat ja sai jopa valtiollisen sanomalehden arvioimaan, että sensuurissa oli menty liian pitkälle. Kommunistipuoluetta lähellä oleva lehti sanoi sensuurin olevan tarpeellista, mutta samalla kehotettiin sensoreita ottamaan kansalaisten tuohtumuksesta opikseen moraalikysymyksiä koskevissa päätöksissä.

Tv-sarjan sensurointi on herättänyt vihastumisen lisäksi myös pilkkaa. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt ahkerasti muun muassa kuva, jossa Kiinan tv-uutisten ankkureilta on leikattu koko vartalo pois; jäljellä ovat vain päät ja pöydällä lepäävät kädet.

Sensuuri ei salli poliitikkojen arvostelua

Kiinan sensuuria koskevat säännökset ovat epämääräisiä, eikä päätöksiä yleensä perustella. Tämän päivän poliitikkojen kuvaamista negatiivisessa valossa ei yleensä suvaita, ja arkoja ovat myös muut asiat, jotka viranomaisten mielestä saattaisivat johtaa sosiaaliseen levottomuuteen. Myöskään paljas pinta ei ole sensorien mieleen.

Kiinan keisarinna -sarjan tapauksessa katsojat närkästyivät etenkin siitä, että sensuurin sakset olivat vieneet Tang-dynastian aikaisten kauniiden pukujen yksityiskohdat. Naisten pukujen kaula-aukot olivat ensi kertaa anteliaat. Aiempien dynastioiden aikana naisten oli kuulunut peittää itsensä tarkkaan.

Lähteet: AFP