1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjalla suursotaharjoitus Finnmarkissa viidenkymmenen vuoden tauon jälkeen

Norja järjestää Finnmarkissa suurimman sotaharjoituksen lähes viiteenkymmeneen vuoteen. Maa-, meri- ja ilmavoimien yhteisharjoitukseen osallistuu Norjan puolustusvoimien mukaan yli 5000 henkilöä. Harjoitus pidetään maaliskuussa.

Ulkomaat
Jääkärit jalkautuvat. Årstein / Norja 27.02.2010.Puolustusvoimat / Thomas Weckström

Suuri talvisotaharjoitus alkaa maastossa 9. maaliskuuta ja se kestää 10 päivää. Harjoitusalue ulottuu Altasta Porsangeriin, Karasjoelle ja Kautokeinoon.

Joint Viking –nimen (siirryt toiseen palveluun) saaneessa harjoituksessa eri aselajit harjoittelevat yhteistoimintaa. Tärkeä osa harjoitusta on joukkojen nopea liikuttaminen paikasta toiseen. Mukana ovat myös Kodinturvajoukot (Hemvärn) ja Kyberjoukot (Cyberforsvaret).

Norja ei ole pitänyt Finnmarkissa sotaharjoituksia joissa myös muut NATO-maat olisivat mukana. NRK:n haastatteleman sotaharjoituksen johtajan kenraaliluutnantti Morten Haga Lunden mukaan myös tuleva harjoitus on tarkoitettu puhtaasti norjalaisille joukoille.

Norjan seuraava suuri sotaharjoitus, jossa on mukana myös muiden NATO-maiden joukkoja pidetään Tröndelagissa Keski-Norjassa keväällä 2016. Cold Response 2016 –harjoitukseen on tulossa arviolta 16 000 sotilasta eri NATO-maista.

Lue seuraavaksi