Vieläkö lapset säästävät kolikoita vai onko säästöpossujen aika ohi?

Yhä harvempi lapsi säästää kolikoita lippaaseen. Pankeista kuitenkin vakuutetaan, että säästöpossunsa kanssa pankin konttoriin tuleva lapsi otetaan ilolla vastaan. Miten teidän perheessänne lapset säästävät? Opetatteko lapsia säästämään? Onnistuuko kolikoiden tallettaminen pankissa vaivatta?

Kotimaa
Sininen ja punainen säästöpossu
Yle / Juha-Pekka Inkinen

Moni keski-ikäinen muistelee kultapossu- ja maapallokerhoja. Lapsuuden säästölippaita voi olla tallella vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Samaan aikaan kun käteisen käyttö on nopeasti vähentynyt, on säästäminen lippaisiin myös vähentynyt.

– Lapsilla pitää edelleen olla oikeus tulla pankin konttoriin lippaan kanssa ja tallettaa rahat omalle tilille, sanoo johtaja Jari Ohrankämmen Nordean Varallisuudenhoidosta.

Ohrankämmen vakuuttaa, että pankin konttorissa autetaan ja opastetaan lapsiasiakkaita tallettamaan kolikot. Kustannuksia siitä ei asiakkaalle tule.

Kolikoidensa kanssa pankin konttoriin asteleva lapsiasiakas ei siis ole hankala asiakas?

– Ei missään tapauksessa! Lapset ovat tulevaisuuden asiakkaitamme, sanoo OP-Pohjolan varallisuudenhoidon asiantuntijapäällikkö Joakim Reinius.

Lasten säästämistavat ovat muuttuneet. Lapset eivät enää kartuta säästötiliä entiseen tapaan pelkästään säästämisen ilosta vaan rahaa kerätään useammin johonkin tiettyyn kohteeseen, esimerkiksi älypuhelimeen tai peliin.

Samalla säästäminen lapsille lisääntyy koko ajan. Erityisesti rahastosäästämisestä on tullut suosittu tapa turvata lapsen tulevaisuutta. Vanhempien lisäksi myös monet isovanhemmat kartuttavat nykyisin säännöllisesti lasten tilejä.

Yle Pohjanmaa tekee juttua lasten säästämistavoista. Kerro kokemuksesi. Miten teidän perheessänne lapsia opetetaan säästämään vai onko säästäminen jätetty kokonaan vanhempien huoleksi?

Oletko tyytyväinen pankin palveluihin? Onnistuuko kolikoiden tallettaminen ilman ongelmia ja ilmaiseksi?

Kuinka tärkeänä pidät sitä, että lapset oppivat säästämään? Millaisia muistoja sinulla on omasta lapsuuden säästämisestäsi?