1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotipalvelut

Lapsiperheet saavat helpommin palveluja kotiin – vai saavatko?

Uusi sosiaalihuoltolaki madaltaa kynnystä lapsiperheiden kotipalveluille. Kunnallista apua pitäisi saada esimerkiksi sairauden, uupumuksen tai vaikka hankalan erotilanteen takia. Käytännössä kunnilla on vaikeuksia toteuttaa lakia kirjaimellisesti.

Lainmuutos on helpottanut lapsiperheiden kotipalvelujen saamista vuoden 2015 alusta lukien. Kuva: Yle

Kunnat joutuvat koville uuden sosiaalihuoltolain vuoksi. Vuoden alusta lähtien perheille on pitänyt järjestää kotipalvelua, jos tilanne niin vaatii. Laissa yksi kriteeri avulle on esimerkiksi erityinen perhetilanne – se voi syntyä silloin, kun hoidettavana ovat kaksoset.

Joensuu on aiemmin saanut Itä-Suomen Aluehallintovirastolta pyyhkeitä kotipalveluiden niukkuudesta.

– Kyllä se on haastavaa, eikä siihen ihan alkuvuodesta varmaan pystytä vastaamaan siinä laajuudessa, kun se siinä laissa on, toteaa Joensuun sosiaalipalvelujen johtaja Leena Korhonen.

Kaupunki on antanut kotipalveluja lastensuojeluasiakkaille, resursseja siirretään hiljalleen vuoden kuluessa ennaltaehkäisevään työhön.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat laajalti haasteiden edessä ja niin myös esimerkiksi oppilashuolto eli siellä arjessa, missä asioita tulee vastaan, pitäisi pyrkiä mahdollisimman hyvin auttamaan lasta, nuorta ja perhettä, ettei tulisi siirtoa raskaimman lastensuojelun piiriin, sanoo Leena Korhonen.