1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Sananen – Joko pemputat?

Me köyhdymme, mutta kielemme rikastuu. Uudet sanat tuovat sisältöä elämään. Maallikkosaarnaaja Maasola tietää jo vuoden 2015 sanat.

Näkökulmat
Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.
Arvo Vuorela / Yle

Suomessa on ainakin yksi asia, joka tuottaa suurta iloa vuodesta toiseen, oli ajat miten haasteelliset hyvänsä: suomen kieli. Vaikka me köyhdymme, se ei. Se rikastuu pohjakosketuksista ja vielä jaksaa rikastuttaa elämäämme. Siksi paljastan teille ahnaille Päätalon ystäville jo etukäteen vuoden 2015 sanat. Uudet ja löydettävät.

Vuoden 2014 sanoja olivat muun muassa Putin-juusto, nyhtöpossu ja arkihaaste. Pöhinä on jo vanhempi. Nyt ollaan sellaisten sanojen pureskeluasteella kuin Palkka-ale ja palvelunestohyökkäys. Kuinka negatiivisten käsitteiden parissa vuotemme alkaakaan. Ennustan, että palvelunestohyökkäys tulee tarkoittamaan myös viimeisen pankkikonttorin tiskillä tapahtuvaa spontaania elettä. Kun täti ehdottaa jotain jo naputtelemassa olevaa palvelua, kuten tilisiirtoa, silloin on syytä herätä. Älä helvetissä tee mitään, ainakaan palvele, se on sekunnin murto-osissa 12 euroa lisää maksettavaa! Tällä kädellä: Älä!

Vaaleista tulee tänä vuonna joko VATKU tai JUSTKU.

Vuoden 2015 sanat ja käsitteet kertovat hienosti ajastamme, haaveistamme ja todellisuudestamme. HYNÖNEN vakiintuu käsitteenä. ”SAAVUTTAA HYNÖNEN” tarkoittaa sisäistä rauhaa, ihminen voi oppia poreilemaan arjen pienten ilojen tahdissa. Myös muoto: viime aikoina mulla on ollut ”HYVÄ HYNÖNEN” yleistyy kaikkialla. Poliitikot jankuttavat sitä itkuun asti, urheilijat mumisevat samaa sanaparia.

Vaaleista tulee tänä vuonna joko VATKU tai JUSTKU.

SOMEBAATTI on luonnollinen reaktio sosiaalisen median kanssa. Selibaatissa ei hikoilla lemmen temppuradalla, somebaatissa taas näyttö saa levätä kosketuksilta ja mitään ei päivitellä.

Ne jotka vielä harrastavat seksiä, saavat uudet armolliset termit. MINUUTTIMYLLY on lyhytkestoinen rakastelu, jossa temput tehdään terävästi. Kiireisen palkansaajan rivakassa ketkupolkassa molemmat saavat, toinen saa tai kaikki osalliset jäävät saamatta. Mutta rakasteltu taas on. NYYTTIKESTIT on myös toivottu uusiosana.

PEMPUTTAA tarkoittaa sitä, että istuu välillä töissä hetkeksi jollekin tuolille.

Laitteeseen tuijottaminen saa vastareaktion. Laitteeton reaaliaikainen kanssakäyminen tulee taas muotiin. HÖPSISVATKAIN näyttää kädeltä, mutta on enemmän. Tuo raaja, jolla sanotaan uudelle tuttavalle käsipäivää ja vetkutetaan lempeästi niin että hartialinjassa ja sielussa tuntuu, on korvaamaton. Onpas hauska tavata. Ilmiöksi nousee HISSUTTAMINEN. Siinä istutaan toisen kanssa hiljaa ja yritetään kovasti olla puhumatta viihdeuutisista tai puolituttujen postauksista. Toista ihmistä käytetään patterina.

Myös teinit pitävät tänä vuonna pikkuruisia taukoja tablettien hiplaamisessa. NAKITTAMINEN tai ILMATTAMINEN on sitä, että sormet ovat irti kuvaruudusta ja niitä vain heilutellaan ilman mitään järkeä ja mieltä. Jos nuoriso tapaa vielä toisiaan ilman laitteita, silloin se NASSULÄSKITTÄÄ.

Työelämä on pienessä muutoksessa. Siellä vakiintuvat tänä vuonna monet kivat sanat. PEMPUTTAA tarkoittaa sitä, että istuu välillä töissä hetkeksi jollekin tuolille. SÄKITTÄÄ tarkoittaa asettumista neuvotteluhuoneessa säkkituoliin luovaan asentoon. AVORESSU on vaatimaton ihminen, joka sairastui avokonttorin 74:stä tunnetusta huonosta puolesta. LOUNGEPARKKIkaan ei auttanut. Se työpaikan nurkasta löytyvä hiljaisempi alue, jossa voi käydä välillä lankuttamassa.

AVORESSU on vaatimaton ihminen, joka sairastui avokonttorin 74:stä tunnetusta huonosta puolesta.

Lankusta puheen ollen. Vuoden ruokasanoja on vaikea arvata, mutta LANKKUPIHVI tulee. Tietyt ravintolat tarjoavat rasvattoman pihvin (ja bepanthenin makuisen pirtelön) jos asiakas jaksaa lankuttaa oikeassa asennossa 20 minuuttia.

LETKUPETTERI on yleisnimi jampalle, jota ei paljon crossfitit kiinnosta. ERÄESA on lajinsa viimeinen, joka uskaltautuu päiväretkelle kansallispuistoon. SISÄINEN MATKAILU on termi joka tulee tutuksi rahojen puuttuessa.

Vuonna 2015 tavataan myös ensimmäiset ANARKOSENIORIT. Aikaa on kulunut, ensimmäinen punksukupolvi matelee rollaattoriostoksille. PUNKVANHUS on vielä ympäristölleen vaarallinen. MAALATUT KYLLIKIT esittelevät vimmassa iltapuurolla tatuointejaan.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Lue seuraavaksi