Autokauppaan vauhtia nollakoroista – lisänostetta myös Sunny Car Center -kohusta

Autokauppaan ei enää tulla katselemaan ja ihmettelemään: esityöt hoidetaan jo netissä. Alhaiset korot kirittävät autokauppaa, ja kehnosta taloustilanteesta huolimatta kaupankäynti jopa hieman vilkastui viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Hämäläisen autokauppiaan mielestä SCC-kohusta tuli myös lisäjulkisuutta autokaupoille.

liikenne
Autoja autoliikkeen hallissa
Ville Välimäki / Yle

Autokauppa ei ole aina järkiperäistä. Esimerkiksi bensan hinnan alamäki voi johtaa autokauppoihin. Toinen autokauppojenkin kannalta myönteinen asia on lainakorkojen pysyminen alhaalla.

Tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan peräti joka kuudes kantahämäläinen vastaaja ilmoitti, että on auton ostoaikeessa kuluvana vuonna. Tuoreen tilaston mukaan koko maassa myytiin viime vuonna 106 000 uutta henkilöautoa, joka on noin kolme tuhatta enemmän kuin vuotta aiemmin. Maakuntatilastot laahaavat hieman perässä, mutta marraskuun loppuun mennessä henkilöautojen kauppa oli Kanta-Hämeessä edellisen vuoden tasolla.

Autokaupan hulluista vuosista ollaan kuitenkin kaukana. Parhaina vuosina kaupaksi on mennyt yli 170 000 autoa vuodessa ja vielä muutamia vuosia sitten lähes 150 000. LänsiAuton aluejohtaja Mika Koskinen Hämeenlinnasta myöntää, että näihin lukuihin olisi mukava palata, mutta tuhkaa ei sentään päähän ripotella.

– Siinä mielessä tuntuu ehkä hieman pahalta, että ne olivat hyviä aikoja, mutta täytyy ajatella positiivisesti, että nyt oli taas vuosi, milloin myytiin enemmän autoja kuin edellisenä vuonna. Ennusteryhmä on ennustanut (siirryt toiseen palveluun) tälle vuodelle 109 000 kappaletta uusien autojen myyntiä, mikä on taas enemmän kuin viime vuonna.

– Asiakkaalle on helppoa, kun liikkeet ovat vierekkäin ja on mahdollista käydä tutustumassa eri merkkeihin ja eri vaihtoehtoihin.

Hämeenlinnassa Sunny Car Center piti autokaupan julkisuudessa

Autokauppa on ollut otsikoissa erityisen paljon surullisenkuuluisan Sunny Car Center -autokauppakeskuksen takia. Massiivisesta pöhinästä on Koskisen mielestä ollut hyötyä.

– En tiedä, haittasiko se normaalikauppaa. Jos miettii positiivisia asioita, niin autokauppa oli koko ajan kaikkien puheissa, saatiin aika paljon julkisuutta. Auton vaihto on kuitenkin aina jokaisen hetken tarve ja me olemme tyytyväisiä nykyiseen sijaintiin.

LänsiAuto myy sekä uusia että käytettyjä autoja. Sen sjaan UUSI Autokauppa Hämeenlinnassa keskittyy käytettyihin autoihin. Tilastot kertovat uusien autojen myynnistä, mutta käytettyjen autojenkin kauppa on riippuvuussuhteessa uusien autojen kauppaan, kertoo myyntijohtaja Hannu Pirhonen.

– Hyvät autot menevät kaupaksi ja autoja ostetaan ja myydään. Myyminen on helpompaa kuin tavaran sisään saaminen tällä hetkellä.

– Kun uusia myydään vähemmän, niin isommatkin autoliikkeet pitävät autoista kiinni, koska ei ole varastossa niin kovaa painetta niitä pistää liikkeelle. Tämä heijastuu meillekin, kertoo Pirhonen.