Kansa on puhunut: Rauhallinen ja luonnollinen tyyli vetosi eniten – karismaattisin puhuja myös gallupsuosikki

Ylen puhe- ja karismatestin vastaajat eivät pitäneet puoluejohtajien ulosantia puoleensavetävänä tai energisenä. Melkein kaikkien katsottiin olevan epäuskottavia.

politiikka
Juha Sipilä
Yle Uutisgrafiikka

Ylen lukijat äänestivät puoluejohtajien karismaattisimmaksi puhujaksi keskustan Juha Sipilän.

Toiseksi kiri perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kolmanneksi eniten miellytti kokoomuksen Alexander Stubbin ilmaisu.

Sipilä oli ylivoimainen, hän sai melkein 35 prosenttia vastaajien äänistä. Vähiten ääniä Ylen nettitestissä saivat kristillisten puoluejohtaja Päivi Räsänen, RKP:n Carl Haglund ja SDP:n Antti Rinne.

Päivi Räsänen oli todella epäsuosittu, alle kolme prosenttia arvioi hänen olevan karismaattisin puhuja.

Mielipidemittausten tämän hetkistä suosikkia, keskustan Juha Sipilää luonnehdittiin rauhalliseksi, luonnolliseksi ja päteväksi. Timo Soini oli lukijoiden mielestä hallitseva ja energinen, mutta epäuskottava. Alexander Stubbia pidettiin myös epäuskottavana. Lisäksi Stubbista jäi rauhallinen ja alistuva mielikuva.

Stubb puhuu kuin juppi! Rinne on tällainen kaikille kivaa puhuja! Soini on kuin Kuopion kalakukko, ei jää kuin kuoret! Sipilä harmaa kuin Suomen syksy tai Hailuodon edusta joulukuussa, kun on sieltä päin kotoisin! Räsänen on jumalan vaimo! Niinistö niin vihreä että puutkin muuttuu keltaiseksi syksyisin! Arhinmäki honottaa käpylää enemmän kuin on sanottavaa! Tämä ruotsalaisten Haglund on yhtä uskottavaa puhumista kuin tunnistaminen tältä linnulta, joka todennäköisesti lentelee vain läntisellä ruotsikielisellä alueella ja jättää idän rauhaan liian luisena tyyppinä! "Täsä on kaik samal viival"

Räsänen "raskasta kuunneltavaa"

Mitalisijoilta tippunutta vasemmistoliiton puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä pidettiin rauhallisena, mutta muuten puhetyyli jakoi yleisöä. Melkein sama määrä vastaajista arveli Arhinmäen puheen olevan harjoitettu ja luonnollinen. Myös vihreiden Ville Niinistön ilmaisu jakoi samalla lailla lukijoiden mielipiteen. Lisäksi Niinistön katsottiin olevan epäuskottava.

SDP:n Antti Rinteen arveltiin saaneen apua puheeseensa. Rinnettä luonnehdittiin harjoitetuksi, rauhalliseksi ja epäuskottavaksi. Ruotsalaisten Carl Haglundia taas kiiteltiin rauhallisuudesta ja luonnollisuudesta, mutta silti hän oli vastaajien mielestä epäuskottava.

Haglund on napakka ja hyvä puhumaan sekä nokkela vastaaja kysymyksiin. Puheiden sisältöä en kyllä pidä järkevinä. Stubbin puhe muistuttaa selkokieltä, se on kyllä vähitellen parantunut normaalin puheen tapaiseksi. Stubbilla on hyvä taito käyttää keskusteluissa jatkuvasti yhteenvetoja. Sillä tavalla hän pystyy hallitsemaan seurapiiriä. Ville Niinistö on selkeä puhuja, joka osaa ilmaista tarkoituksensa sanallisesti. J. Sipilän puheissa ei ole sisältöä. Jutuissa on niin suuret ukaasit että tuleva hallituskausi voi mennä pieleen. Räsänen on selkeä puhuja, jolla alkaa juttujen sisältö loppua. Samaa voi sanoa T. Soinista. "Kiva seurata puhetta"

Listan häntäpäähän jäänyt Päivi Räsänen ei kehuja kerännyt. Puoluejohtajiston ainoan naisen katsottiin olevan harjoitettu, epäuskottava ja vastenmielinen. Ketään muuta poliitiikkoa ei luonnehdittu vastenmieliseksi kuin kristillisten puheenjohtajaa.

Räsiksellä on vähän sellainen huolestuneen saarnaava puhetyyli. Kuunnelkaa sen melodiaa. Avainsanoissa on sellainen puolen sävelaskeleen laskeva intonaatio. "Jesse"

Joo, olisi todella raskasta kuunnella häntä lukemassa satukirjaa. Tai lausumassa iltarukousta. Tai ihan vaan sanomassa "hei". "#Päivi #RaskasTaakka #Vaiti"

Puoluejohtajat syyllisiä huonosti harjoiteltuihin manöövereihin

Ylen lukijat kuuntelivat nettitestissä puoluejohtajien puhetta ja valitsivat kymmenestä adjektiivista kolme parhaiten heidän ulosantiaan kuvaavaa. Poliitikkoja luonnehdittiin eniten rauhallisiksi, harjoitetuiksi ja epäuskottaviksi. Puoleensavetävyys, alistuvuus ja energisyys mainittiin vähiten. Näin puhetekniikan opettaja arvioi puoluejohtajia.

Kukaan poliitikoista ei vakuuttanut "ei karisman palaakaan"-nimimerkkiä; autokauppoja ei tällä ilmaisulla syntyisi.

Yksikään puoluejohtajista ei ole karismaattinen. Eikä asia muutu taukoja lisäilemällä tai vähentämällä. Suomalainen elekieli on niin pienieleistä ja hienovaraista, että pienikin väärä äännähdys, väärä ele romuttaa uskottavuuden silmänräpäyksessä. Miltei kaikki puoluejohtajat syyllistyvä noihin urahduksiin kesken puhumisen, ja mitä olen tv:stä seurannut, päälle liimattuihin, harjoiteltuihin manöövereihin. Ne antavat kuvan huonosti harjoitellusta, valmiiksi kirjoitetusta puheesta, jonka asiasisältö ei kuitenkaan ole täysin hallussa. Lopputulos on epäuskottava pikkulapsimainen vakuuttelu. Karismaattinen puhuja laittaa henkilökohtaisen persoonansa peliin, hallitsee retoriikan ja antaa mielikuvan siitä, että hän seisoo sanojensa takana - myös huomenna. Poliitikkojakin kuunnellessa kannattaa miettiä - ostaisinko häneltä käytetyn auton? Näiltä puoluejohtajilta valitettavasti en ostaisi.

Osa keskustelijoista oli sitä mieltä, etteivät poliitikot hämää suomalaista kauniilla puheilla, teot ratkaisevat.

Kyllä luontaisesti karismaattisin henkilö puheenjohtajista, ja varmaan kaikista suomen poliitikoista on Stubb. Suomalaiset äänestäjät osaavat lukea aika hyvin rivien välistä ja tyhjiä lupauksia suoltavaa,  joten pelkällä karismalla ei suomalainen poliitikko pärjää. Mielestäni Suomessa toimivien poliitikkojen ei tarvitse kehittyä tuolla saralla. Tärkeämpää olisi saada viesti perille puhumalla ymmärrettävällä kielellä. Tietysti kansainvälisiin tehtäviin olisi hyvä löytää vähän karismaattisempia henkilöitä, koska karismalla on ulkomailla enemmän painoarvoa."Taspa"

Kommentit on poimittu poliitikkojen puhetyyliä ja karismaa käsitelleestä Ylen nettikeskustelusta.