1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Älypuhelin voi nollata hotellihuoneen avainkortin

Jos hotellihuoneen ovi ei aukea, syynä voi olla avainkortin säilyttäminen kännykän lähettyvillä. Ongelmaa esiintyy magneettiraitaisissa avainkorteissa.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Hotellihuoneen avainkortin säilyttäminen kännykän lähettyvillä voi nollata kortin toimimattomaksi. Jos avainkortissa on magneettiraita, puhelin voi purkaa koodin, jonka avulla kortti avaa oven. Tällöin avainkortti on aktivoitava uudelleen hotellin vastaanotossa.

– Kun magneettiraitatekniikalla toimivat kortit otettiin käyttöön, ei ollut vielä älypuhelimia. Nykyään käytetään yleisemmin RFID-tekniikkaa hyödyntäviä avainkortteja. Niissä tätä ongelmaa ei ole, sanoo Kim Lindström Vingcard Elsafen Suomen toimistolta. Yrityksen avainkortteja käytetään suurimmassa osassa suomalaisista hotelleista.

Lindströmin mukaan magneettiraitakortteja on kuitenkin vielä käytössä, ja ongelmia tulee silloin tällöin. Hän ohjeistaa, ettei magneettiraitaista korttia kannata säilyttää esimerkiksi älypuhelimen kuoressa olevissa korttitaskuissa tai muuallakaan puhelimen läheisyydessä.

Kun magneettiraitatekniikalla toimivat kortit otettiin käyttöön, ei ollut vielä älypuhelimia.

Kim Lindström

RFID-tekniikalla toimivia kortteja voi puolestaan säilyttää kännykän lähellä ongelmitta. Kajaanin ja Vuokatin Sokos-hotellien avainkortit hyödyntävät uudempaa teknologiaa. Markkinointipäällikkö Pasi Tolonen sanookin, ettei ongelmia ole juurikaan tullut.

– Pidän itsekin avainkorttia puhelimen kuoressa jatkuvasti, ja se toimii hyvin, Tolonen sanoo.