Ranskan isku mietityttää suomalaisten mediatalojen turvallisuusvastaavia

Median turvallisuuspäälliköiden mukaan terrori-iskuja on vaikea ennakoida ja estää.

Kotimaa
Sanomatalo Helsingissä.
Sanomatalo Helsingissä.Sanoma News

Pariisissa mediaa vastaan tehty isku aiheuttaa pohdintaa myös suomalaisten mediatalojen turvallisuudesta vastaavien keskuudessa.

Sanoma Media Finlandin turvallisuuspäällikkö Kari Nieminen kertoo, että ranskalaista Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehty hyökkäys herättää miettimään, onko turvallisuustasoa tarvetta nostaa.

– Menemme riskin ja uhkakuvien mukaan, ja mietimme mitä olisi hyvä tehdä, Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan mediatalojen turvallisuudesta vastaavat henkilöt toimivat Suomessa viranomaisten tietojen varassa. Hän kertoo, että turvallisuustason nostaminen merkitsee muun muassa kulunvalvonnan tehostamista, vartijoiden lisäämistä ja postin tarkistamista.

Niemisen mukaan Suomessa on ollut erilaisia uhkatilanteita, mutta niiden vaarallisuusastetta hän ei halua julkisesti kommentoida.

Osa turvallisuustoimesta on Sanoma Media Finlandissa ulkoistettu ja osasta vastaa oma henkilökunta. Nieminen ei kerro, kantavatko Sanomatalon turvallisuudesta vastaavat turvahenkilöt aseita.

Helsingin Sanomissa on jaettu henkilöstölle yleiset ohjeet uhka-ja vaaratilanteisiin.

Yle: Turvatoimet voisivat olla paremmatkin

Yleisradion turvallisuuspäällikkö Simo Alho sanoo, että ei ole erityisen huolestunut Yleen mahdollisesti kohdistuvista turvallisuusuhkista.

Samalla hän toteaa, että turvatoimet voisivat olla Ylessä paremmallakin tolalla. Niiden taso riippuu käytettävissä olevista resursseista.

– Jos tehdään jotain, niin pitäisi olla perusteltavissa mikä on muuttunut, että niitä voidaan kiristää. Se ei oikein riitä, että maailmalla tapahtuu kaikenlaista. Jos Suomessa tapahtuu jotain, niin silloin pitää pysähtyä miettimään, Alho sanoo.

Ylessä turvallisuutta hoidetaan kulunvalvonnalla, lukituksilla ja yhteistyöllä poliisin kanssa. Mahdollisen terrori-iskun edessä Ylen turvallisuudesta vastaavat olisivat Alhon mukaan "aika voimattomia". Todennäköisiin normaaliolojen häiriötilanteisiin Ylellä on kuitenkin varauduttu.

Ylen turvahenkilöstö ei kanna aseita, eikä muuta kättä pidempää.

– Puheella on selvitty tähän asti, Alho sanoo.

Lisätty 17.38: Normaaliolojen häiriötilanteisiin varautuminen