Hyppää sisältöön

Pinterestiin piiloon inhottavilta uutisilta ja selfiebuumilta

Pinterestissä parasta ovat keskustelun vähäisyys ja kauniiden kuvien katselu. Informaatioähkyn ahdistama somettaja voi hakea turvaa kauniista vaatteista, matkakuvista ja yleisestä fiilistelystä.

Pinterest on suomalaisittain vielä suhteellisen marginaalinen sosiaalisen median ilmiö, mutta intohimoisia käyttäjiäkin löytyy.

Vuoden 2013 marraskuussa Pinterest kutsui käyttäjät eli "pinnaajat" mukaan kääntämään sivuja suomeksi ja lopulta suomalaiset käyttäjät käänsivät sivuston ennätysnopeasti: vain neljässä päivässä. Ruotsissa ja muissa pohjoismaissa käännöstyö kesti kaksi viikkoa.

Pinterest on kuin ääretön ja muokattava aikakauslehti verkossa: se näyttää sivutolkulla muiden ottamia kauniita kuvia, joista voi valita eli "pinnata" haluamansa kuvat. Kuvat voi jakaa tauluihin eri teemojen mukaan.

Kuvista haetaan inspiraatiota kauneudenhoitoon, hääjärjestelyihin, ruoanlaittoon tai vaikkapa matkusteluun. Kauniit kuvat rauhoittavat mieltä, kun ympäröivä maailma tuntuu ahdistavalta ja informaatioähky painaa päälle. 

Ei olisi uskonut

Nadine Salamelle Pinterestistä tuli muutama kuukausi sitten nopeasti mieltä kohottava ajanviete. 

Nadine Salame on jäänyt koukkuun Pinterestiin. Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

Salame viimeistelee juuri opinnäytetyötään ja hakee samalla töitä, joten arjen pakoilu silloin tällöin on tarpeen. Pinterestiin voi hänen mielestään luoda kuin oman satumaailman, johon pääsee tarvittaessa turvaan arjen paineilta.

– Harmittaa, kun uutisissa on kaikkea inhottavaa ja kamalaa mitä tapahtuu maailmalla. Facebookissa puolestaan alkaa usein vain ärsyttämään. Pinterestiin saan laittaa kaikkea sellaista, joka minua piristää. Siellä muodostuu tietynlainen oma identiteetti. Se kuvastaa minua, Salame kertoo.

Suurin osa palvelun käyttäjistä on naisia. Salame ei osaa kuvitella, että mies viihtyisi Pinterestissä. Toisaalta palvelun imuvoima yllätti myös Salamen itsensä.

– En olisi arvannut, että tästä tulee minulle näin merkittävä, jopa palkitseva asia. Huomaan, että tästä on ollut oikeasti hyötyä ja olen voinut toteuttaa itseäni tavoilla, joita en ole ennen missään kohdannut, Salame toteaa.

Kun selfiet eivät sytytä

Toisin kuin Pinteresti, omien kuvien jakamiseen tarkoitettu Instagram on Suomessa saavuttanut suuren suosion. Selfiet eivät kiinnosta Salamea.

– Pinterestin tietynlainen anonyymiys on kiva juttu. Minulla ei ole juurikaan seuraajia eikä kavereita palvelussa ja se on vapauttavaa, kun ei ole minkäänlaisia sosiaalisia paineita. On kivaa kun kukaan ei haasta siellä keskusteluun eikä tarvitse miettiä, että laitanko nyt tämän kuvan nettiin vai en, Salame kertoo.

Salamen kokoamissa tauluissa on kuvia muun muassa matkustelusta, hiustenlaittovinkeistä ja vaatteista. Myös tatuoinneista sekä hänen harrastuksilleen, longboardingille ja lumilautailulle on oma taulunsa.

Ammattilaisen työkalu

Outi Pyy on trashionista ja bloggari. Lisäksi hän on yksi seuratuimmista suomalaisista pinnaajista.

Pyylle Pinterest on aina ollut paitsi harrastus, myös tärkeä apuväline töissä. Suunnitellessaan vaatteita asiakkaille, hänen on helppo kartoittaa inspiraatiokuvien avulla millainen lopputuloksesta halutaan.

Vajaat kymmenen vuotta sitten kun Pyy aloitti bloggaamisen, inspiraatiokuvat olivat aluksi paperimuodossa ja sittemmin koneen muistissa.

– Koneella kuvat ovat vain minulle näkyvissä ja jos kone hajoaa, niin kaikki katoaa. Netissä olevat julkiset kansiot ovat hyviä siihen saumaan, Pyy kertoo.

.
.