Tutkimus: Päiväkodeissakin istutaan liikaa

Istumisen vaaroista sekä aikuisten ja kouluikäisten lasten liikunnan vähyydestä on keskusteltu julkisuudessa paljon viime aikoina. Tuoreen väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että jo päiväkoti-ikäiset lapset istuvat liikaa ja liikkuvat liian vähän.

terveys
Lapsi päivähoidossa hiekkalaatikolla.
Yle

Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatuksen opettaja Anne Soini tutki kiihtyvyysmittareiden avulla kolmevuotiaiden lasten liikunta-aktiivisuutta, ja tulosten mukaan suomalaislasten liikunnassa jäätiin kauas suosituksista.

Varhaiskasvatuksen liikunnan suositusten mukaan lasten tulisi liikkua reippaasti kaksi tuntia päivittäin, mutta vain kaksi prosenttia suomalaislapsista liikkui suositellun määrän.

– Tulokset viittaisivat siihen, että päiväkoti-ikäisten lasten spontaani, fyysisesti aktiivinen leikki ja toiminta ovat huolestuttavan vähäisiä, Soini toteaa.

Päiväkodit eivät kannusta liikkumaan

Tutkimuksen mukaan fyysiseen aktiivisuuteen kannustaminen oli päiväkodeissa vähäistä. Soinin mukaan päiväkotien pitäisikin ottaa aktiivisempi rooli lasten liikuttajana.

– Lapsia tulisi kannustaa ulkoiluun ja fyysisesti aktiivisiin leikkeihin kaikkina vuodenaikoina. Pitkäkestoinen paikallaan olo ja istuminen tulisi minimoida.

Päiväkotien lisäksi myös vanhemmilla on vastuu lasten liikkumisen lisäämisessä.

– Varhaiskasvattajat yhdessä vanhempien kanssa ovat avainasemassa luomassa omalla toiminnallaan ja kannustuksellaan lapselle mahdollisuuden monipuoliseen ja suositukset täyttävään liikuntaan, Soini muistuttaa.

Soinin tutkimus tarkastetaan Jyväskylän Yliopistossa torstaina 15.1.