Jyväskylän kaksi suurlukiota ovat aloittaneet toimintansa säästöpaineissa. Vuoden vaihteessa Jyväskylän koulutuskuntayhtymän Cygnaeus-lukio ja Voionmaan lukio yhdistyvät Schildtin lukioksi sekä Jyväskylän Lyseon lukio ja Sepän lukio Tikkakosken toimipisteineen yhdistyvät Jyväskylän Lyseon lukioksi.
Alkuvuoden aikana ajetaan sisään yhteisiä toimintatapoja, kertoo lukiokoulutuksen johtaja Antti Rastela Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä.
- Tässä on jo pitkin vuotta mietitty näiden koulujen toimintakulttuurien yhdenmukaistamista. Mahdollisesti ensi syksystä lähtien nämä yksiköt ovat entistä tiiviimmin ison lukion sisällä yhtä myös työjärjestyksellisesti.
Molemmissa kouluissa on kolme rehtoria ja heistä yksi on vastuurehtori.
Alkuvuoden aikana ajetaan sisään yhteisiä toimintatapoja
Antti Rastela
Vielä syksyllä kaavailuissa ollut yhden lukion malli on kuopattu ja lukioiden kehittämistä jatketaan kahden suurlukion mallin mukaisesti.
- Tuossa loppuvuodesta lukiokoulutuksen johtoryhmässä kävimme läpi yhden lukion mallin hyvät ja huonot puolet. Keskustelun pohjalta tulin siihen johtopäätökseen, että suunnittelua jatketaan tämän kahden lukion mallin mukaisesti, sanoo Rastela.
Säästöpaineet karsivat kursseja
Jyväskylän lukioissa osalla oppilaista on vaikeuksia saada tehtyä lukiokoulutuksessa vaadittavat 75 kurssia. Kurssitarjontaa on vähennetty huomattavasti säästösyistä ja myös tulevina vuosina kurssitarjontaa supistetaan.
Osa oppilaista saa täyteen vaadittavan kurssimäärän omatoimisena opiskeluna muun muassa suorittamalla sellaisia opintoja, joista ei vaadita arvosanaa. Lukiokoulutuksen johtaja Antti Rastela sanoo, että lukio on velvoitettu tarjoamaan riittävän kurssimäärän.
- Opiskelijalla, jolla on lyhyt matikka eikä ole vieraita kieliä, niin he joutuvat tekemään enemmän töitä saadakseen sen kurssimäärän täyteen. Me ollaan tietenkin velvoitettu, että kurssimäärätä saadaan täyteen. Kyllä jokainen siinä mielessä voi olla huoleti, että 75 kurssia tulee kasaan lukion suoritettua.
Varmasti itsenäinen ohjattu opiskelu tulee lisääntymään
Antti Rastela
Rastelan mukaan yhdessä opinto-ohjaajien ja ryhmänohjaajien kanssa katsotaan, että millä tavoin sitten mahdollisesti puuttuvat kurssit tehdään.
- Onko itsenäistä opiskelua vai suoritetaanko mahdollisesti korkea-asteella joitakin kursseja.
Edessä uusia leikkauksia
Lukiot aloittavat toimintansa suurissa talouspaineissa, myöntää Rastela.
Kursseja vähennetään ja ryhmäkokoja kasvatetaan
- Valitettavasti tuo sana paine on ihan oikea. Tänä vuonna meidän taloudellinen tulos on kaksi miljoonaa euroa miinuksella ja meidän tavoitteena on, että nollatulos saavutettaisiin vuonna 2018. Kyllä se valitettavasti tietää myös supistuksia opetuksessa.
- Kursseja vähennetään ja ryhmäkokoja kasvatetaan. Lisäksi mietitään sitä, millä muulla tavalla kuiin perinteisellä lähiopetuksella voidaan kursseja järjestää. Varmasti itsenäinen ohjattu opiskelu tulee lisääntymään.