Päätoimittajien puheenjohtaja: Pariisin isku ei horjuta sananvapautta

Arno Ahosniemi ei usko, että Pariisin isku aiheuttaisi Suomessa suuria muutoksia. Hänen mielestään mediatalojen on silti syytä tehdä turvallisuusarvioita viranomaisten kanssa.

Kotimaa

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi pitää Pariisin tapausta järkyttävänä asiana.

– Hyvin lähellä Ranskaa, Brysselissä, työskentee suomalaisia toimittajia ja se [isku] tulee nyt aika lähelle. Jos eurooppalaisessa sivistysvaltiossa sattuu tällaista, niin sehän on aina järkyttävää, Ahosniemi sanoo.

Ahosniemen mielestä toimittajien ei pidä taipua tällaisten iskujen edessä. Hän ei usko, että Pariisin isku horjuttaisi sananvapautta.

– Sananvapaus on niin pyhä ja tärkeä arvo, että tällaiset iskut eivät saisi sitä koskaan horjuttaa. Kollegoiden pitää pystyä jatkamaan työskentelyä entiseen malliin, sikäli kun se on turvallista.

Ahosniemi kertoo, että suomalaisten mediatalojen turvallisuusjärjestelyissä ei ole isoja eroja eurooppalaisiin medioihin verrattuna.

– Kaikkien mediatalojen täytyy tehdä arvioita yhteistyössä viranomaisten kanssa, mutta en nyt suoralta kädeltä näe, että tämä aiheuttaisi meillä mitään suuria muutoksia.

Ahosniemi muistuttaa, että esimerkiksi äärijärjestöjen iskuja on nähty myös lähempänäkin Suomea. Hän viittaa Tanskassa muutama vuosi sitten tehtyyn iskuun pilakuvatapauksen vuoksi.

– Mikään ei viittaa siihen, että Suomessa olisi tällaista näköpiirissä, mutta tarkkana pitää olla.

Ahosniemi kertoo, että hänen tietoonsa ei ole tullut, että Suomessa olisi tehty uhkauksia mediataloja kohtaan.

Yle: Mikään ei saa uhata vapaata tiedonvälitystä

Myös Yleisradio tuomitsee Pariisin iskun. Ylen toimitusjohtajan Lauri Kivisen mukaan terrori-isku pariisilaislehden toimitukseen on järjetön ja vastenmielinen teko sananvapautta vastaan.

– Murhaisku on tuomittava, vapaa tiedonvälitys on demokratialle välttämätön eikä mikään saa uhata sitä, Kivinen sanoo julkaisemassaan tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että poliittisen satiirin perinne Ranskassa on pitkä, ja arvostettu ja Charlie Hebdo -lehti on ollut sananvapauden asialla koko historiansa ajan.

– Lehden toimitus ei vaiennut minkään aatesuunnan tai ideologian edessä, Kivinen jatkaa.