1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ensitreffit alttarilla -ohjelman pappi: "Älkää nyt ainakaan minun takiani kirkosta erotko!"

Turkulainen pappi Kari Kanala kertoo tosi-tv-ohjelman vakuuttaneen hänet monesta syystä. Hän uskoo, että formaatti voi oikeasti toimia, koska ohjelmaan osallistuvilla ihmisillä on keskenään samanlaiset arvot.

Pastori Kari Kanala. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Turkulaisella pastorilla Kari Kanalalla on takanaan melko lyhyt yö. Ensimmäinen jakso Avan Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta näytettiin edeltävänä iltana televisiosta. Palautetta on satanut runsaasti.

– Kritiikkiäkin on tullut, mutta suurin osa siitä on positiivista. Varsinkin sosiaalisessa mediassa oltiin yllättyneitä, että tämä olikin jotain ihan muuta kuin odotettiin, Kanala sanoo.

Vaimo katsoi sarjaa ja totesi, että vitsi kun sulla on hyviä ajatuksia, mikset toteuta noita kotona?

Kari Kanala

Ensitreffit alttarilla on televisio-ohjelma, joka on herättänyt paljon keskustelua jo ennen ensimmäistäkään jaksoa. Ohjelmassa asiantuntijaraati – johon Kari Kanala kuuluu – valitsee kuusi toisilleen tuntematonta sinkkua, jotka vihitään aviopareiksi jo näiden ensitapaamisella. Vihkimisen jälkeen aviopuolisot asuvat yhdessä viisi viikkoa ja tunnustelevat tilannetta.

Esimerkiksi eroakirkosta.fi-palvelu kertoi eilen Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että joku on jo eronnut kirkosta ja kertonut syyksi televisio-ohjelman. Pastori Kanala toppuuttelee jyrkimpiä reaktioita.

– Ohjelman nimi on tietenkin aika tyrmäävä ja herättää monenlaisia tunteita. Toivon, että kirkosta eroamisia ei tapahdu tämän myötä. Tässä on kyseessä siviilivihkiminen, ja tässä yritetään oikeasti puhua parisuhteiden puolesta. En näe siinä mitään pahaa. Meitä pappeja on kyllä monenlaisia. Älkää nyt ainakaan minun takiani kirkosta erotko!

Ohjelmaan oli helppo lähteä mukaan

Ohjelman tuotantoyhtiö otti Kanalaan yhteyttä viime keväänä. Hän sai nähtäväkseen formaatin tanskalaisen version.

– Näin, että sarjassa suhtauduttiin tosi kunnioittavasti ihmisiin, jotka lähtivät mukaan. Minulle oli tärkeä juttu, että sama tapahtuu Suomessakin. Tuotantoyhtiön sana on pitänyt alusta lähtien, ja on ollut helppo hypätä kelkkaan mukaan. Ajattelen, että parisuhteen ja avioliiton eteen täytyy tehdä töitä. Jos sen aloittaa heti alusta lähtien, siinä on hyvät mahdollisuudet onnistua.

Jos löydetään ihmisiä, joiden arvot täsmäävät toisiinsa, se on erittäin hyvä alku sille, että muodostuu pitkäaikainen suhde.

Kari Kanala

Ennen ohjelmaan lähtemistä Kanala kysyi sivutoimiluvan työnantajaltaan. Hän korostaa, ettei hänen tehtävänsä ole vihkiä vaan tukea aviopareja, myös ohjelman jälkeen. Vihkimisestä vastaa maistraatti.

Ennen ohjelmaan osallistumista Kanala sai hyväksynnän myös vaimoltaan.

– Ajattelin, että hänen on hyvä tietää mihin lähden mukaan, koska tästä seuraa monenlaista. Vaimo katsoi sarjaa ja totesi, että vitsi kun sulla on hyviä ajatuksia, mikset toteuta noita kotona?

"Tärkeintä on, että tahdon kuuluu kaikille"

Kanalan tehtävä Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa on hänen itsensä mukaan olla "vierelläkulkija" ja "toivottavasti oikeiden kysymysten kysyjä". Hän on ohjelmaan valittujen avioparien suhteen erittäin toiveikas. Kanala uskoo tosissaan, että formaatti voi toimia ja saada parit pysymään pitkässä parisuhteessa.

– Olen ollut tarkasti katsomassa niitä arvoja, joita heillä on. Usein heillä on samat arvot. Jos löydetään ihmisiä, joiden arvot täsmäävät toisiinsa, se on erittäin hyvä alku sille, että muodostuu pitkäaikainen suhde.

Hyvä, jos avioliittoa pidetään pyhänä.

Kari Kanala

Ohjelma on herättänyt keskustelua muun muassa siitä, pilkkaako se mahdollisesti avioliiton pyhää asemaa. Kanalan mukaan keskustelu on pelkästään tervetullutta, joskin hän muistuttaa, ettei avioliitto ole sakramentti luterilaisessa kirkossa.

– Hyvä, jos avioliittoa pidetään pyhänä. Se on asia, jonka hyväksi haluan olla antamassa panokseni. Puhukaa asioista, ja aloittakaa se jo alussa. Tehtäväni on olla varmistamassa, että ohjelmaan mukaan lähtevät ihmiset tietävät, mitä tahdon tarkoittaa. Tärkeintä on, että tahdon kuuluu kaikille.